НОВОСТИ

Додик: Заступао сам ставове Републике Српске

29/08/2021

Док поједини опозициони политичари критикују одређене изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на састанку са турским предједником Реџепом Тајипом Ердоганом, Додик такве критике сматра бесмисленим и промашеним.

 

Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

Каже, у Сарајеву је заступао ставове Републике Српске и разговарао о ароганцији и игнорацији која тамо постоји према Српској.

Поручује да се треба осврнути на оно шта је инвестирано и шта је циљ на економском плану, а не на изјаве опозиције којима је, сматра, примаран приговор, а не да кажу нешто конструктивно.

Додик у изјави за АТВ поручује да је било важно отићи на састанак са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом, али и остати при курсу који је утврђен, а то је, каже, у Сарајеву изнијети своје ставове који морају да буду потпуно јасни другој страни и јасни српском народу.

Сматра да је Ердоган велики лидер који има објективнији приступ, али поручује не треба ни заборавити да ће у некој крајњој инстанци у политичком смислу подржати Бошњаке.

– Република Српска је стабилна. Република Српска са ставом. И то се могло видјети јуче у Сарајеву. Република Српска која не оклијева. Република Српска која се не боји. Можемо да будемо у БиХ, али не можемо учинити легитимним ствари које је урадио високи предстаник – истакао је Додик.

Додик каже да се Ердоган веома интересовао о односима у БиХ и њеним проблемима. Тврди да је турски предсједник свјестан подијељености БиХ и улоге чланова Предсједништва.

Поједини опозициони политичари из Републике Српске тумаче да је Додик на састанку са турским предсједником помињао распакивање Дејтона.

За лидера СДС-а Мирка Шаровића такве изјаве опасне су за Српску. Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић мишљења је да Додиков позив на разговор Шаровић поистовјећује са такозваним Дејтоном 2.

– Оно што је вриједно пажње јесте што се види разлика и јасноћа са којом је наступио Додик, те је умјесто да проблеме стави под тепих као што то желе друга два члана Предсједништва, јасно указао на проблеме – рекао је Шпирић.

– Најава новог договора значи и најаву Дејтона 2 што је директно играње са судбином Републике Српске. Да ли је управо због ове најаве и авантуре у коју се упушта српски члан Предсједништва БиХ и ишао у Сарајево на састанак?! Сада изгледа да је то била намјера, али за СДС овакав пут је неприхватљив – изјавио је Шаровић..

У Сарајеву постоји ароганција и игноранција према Републици Српској и то је јасно, поручује Додик.

Подсјећа, покушај да каже да се мора разговарати о томе био је на конференцији за штампу и то потврђују и поједини из опозиције који сматрају да нам не треба нови договор.

– У условима кад имате потпуно скрнављење Дејтона, дакле промијењен је Устав БиХ, и они кажу да нам не треба нови договор, значи да пристају да им се то намеће и да не желе да прекину ту нит и да покушају нешто да ураде и успоставе неку другу позицију – нагласио је Додик.

И министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, који је са турским представницима разговарао о инфраструктурним пројектима, сматра да је Додик јуче у Сарајеву заступао интересе Републике Српске.

– Ја не видим заиста никакав разлог за било какву изјаву о изјавама Додика да је заступао нешто супротно закључцима НСРС – рекао је Митровић.

Састанак са турским предсједником није био само протоколаран. Показао се оправданим из политичких, али и економских разлога. Због тога је важан и за Републику Српску, сматра савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић.

– На јучерашњем састанку Додик нити је издао, нити продао било шта од заједничког става власти и опозиције, нити је понизио Републику Српску, већ управо супротно. Додик је без околишања предложио да се умјесто овог нелегалног и нелегитимног високог представника и једног броја његових међународних подржавалаца у разрјешење “босанског Гордијевог чвора” превасходно укључе Турска, Србија и Хрватска – изјавио је Калинић.

Додик подсјећа да Републику Српску и у наредном периоду очекује политичка борба, али и велики инвестициони пројекти, између осталог, градња ауто-путева, болница, улагања у енергетски сектор.

То је, како каже, важније од бесмислених и промашених критика појединих опозиционих политичара.

Остале Вијести