НОВОСТИ

Додик: Инцко је обична кукавица, а његов закон је резултат дуго припремане стратегије

11/08/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Београду да је високи представник у БиХ Валентин Инцко обична кукавица јер је тек пред одлазак из БиХ, и да се не би суочио са Републиком Српском, донио закон који представља у суштини дуго припреману стратегију.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик

 

„Овдје је проблем наметнути закон, а ово око геноцида је нађено да бисмо се ми упецали на то и да би ми бранили јесте или није био геноцид“, појаснио је Додик у Београду у завршном обраћању на трибини “Инцков закон – крај Српске или распад БиХ”.

Додик је поручио да Кристијан Шмит не може бити високи представник у БиХ, макар био и најбољи човјек на свијету, јер је нелегално изабран.

Он је указао да долазак Шмита уопште није случајан, посебно ако се зна да је на мјесто једног од судија Уставног суда БиХ прије годину дана убачена Нијемица.

„Значи, припремао се терен да дође, ако се промакне и ако се изборимо некако са Шмитом, онда долази Уставни суд БиХ“, рекао је Додик и подсјетио да је раније високи представник у БиХ Педи Ешдаун наметнуо закон да је непоштовање Уставног суда кривично дјело.

Он је упитао зашто је највише високих представника у БиХ било из Њемачке и Аустрије и шта ће у БиХ судија Уставног суда из Њемачке.

„Да покрију ове одлуке? Наравно, ја сам свјестан да нас чека деценијска и дуга борба“, рекао је Додик.

Он је указао да дјелатности странаца иду толико далеко да “подземно дјелују и шаљу поруке – када би Додик прихватио Шмита, одлазећа канцеларка би посјетила Сарајево”.

„То само говори колико они немају појма о ситуацији“, истакао је Додик.

Додик је навео да ако ико дјелује малигно у БиХ, то су западњаци, иако стално намећу причу о неком такозваном руском утицају.

Према његовим ријечима, крајњи циљ оваквих дјеловања је да се поништи карактер БиХ.

„Захтјев за унитарном земљом је захтјев за централизацијом, искључиво је везан за чињеницу да се спријечи да она има карактер конфедерације. Ако има карактер конфедерације, онда свака конфедерација има право на процес нултификације“, рекао је Додик.

Он је навео да се Народна скупштина Републике Српске одредила о посљедњој одлуци Инцка и да ће то свакако завршити на Уставном суду Републике Српске.

„Ми вјерујемо да ће он потврдити овај закон да се поништава и забрањује примјена Инцковог закона на подручју Републике Српске. А сад је ту одмјеравање снага и ово је дефинитивно одмјеравање снага за нас. Ако ми подлегнемо томе и ако нам ухапсе и одводе људе, ми немамо тамо више шта да чекамо. Ако се супротставимо, отварамо процес који неће бити брз, али га отварамо“, рекао је он.

Додик је говорећи о могућностима разлаза у БиХ подсјетио да је својевремено поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић рекао да Срби и Хрвати имају резервне земље да се одселе и да у Хрватску и Србију могу “понијети на својим опанцима оно што се залијепи”.

„Ја сам му тада одговорио да смо ми већ одавно у ципелама и да, ако будемо ишли, ићи ћемо са 49 одсто БиХ и то му и данас поручујем. И томе смо ми данас ближе него што многи мисле“, закључио је Додик.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести