НОВОСТИ

Додик: Комшићев и Џаферовићев састанак са Ескобаром убод комарца, а мој састанак сусрет џинова

08/11/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је изразио увјерење да су састанци друга два члана Предсједништва БиХ, Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, са замјеником помоћника државног секретара САД, Габријелом Ескобаром само покривалица, те да је у центру пажње био његов разговор са овим дипломатом.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

„То је све било периферно. То су биле флоскуле. Нити они имају шта да кажу, нити било шта да чују. Комшићев и Џаферовићев састанак са Ескобаром је био убод комарца, а мој састанак са њим је био сусрет џинова“, рекао је Додик и оцијенио да је са Ескобаром имао “мушки састанак”.

 

Он је нагласио да је Република Српска спремни на дијалог у БиХ, а не да буде подређена и перманентно кажњавана и осуђивана.

 

„Дакле, ствари су јасне и драго ми је што смо имали састанак“, каже Додик.

Додик је навео да је Ескобар његов стари познаник и да је боравио у БиХ у вријеме његовог првог мандата на функцији премијера Српске од 1998. до 2001 године.

„Ми смо имали прилику да се добро упознамо. Затекао сам истог, амбициозног човјека, посвећеног свом послу и жељи да оствари циљеве своје владе. Али, исто тако вјерујем да сам га увијерио да сам и ја исти. Желим да обезбиједим право Републике Српске, заштиту српског народа и да то не буде на штету било ког народа на овим просторима“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ .

Додик је оцијенио данас да је Дејтонски мировни споразум скршен и да постоји само као мјесто да “неки покажу свој апстрактни однос”.

Додик је рекао да је данас на састанку замјеник помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар говорио да у БиХ ништа не треба радити унилатерално, али је подсјетио да је 140 закона донесено унилатерално.

„Они су све учинили унилатерално. 140 закона су донијели унилатерално. Када узмете и видите шта је то, то не личи на ту врсту приче“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву и истакао да је сагласан да не треба кршити Дејтонски споразму, али је то већ, нажалост, учињено.

 

“Европа нема консензус о путу западног Балкана ка ЕУ”

Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да је јасно да у Европи више нема консензуса за пут западног Балкана ка ЕУ и нагласио да је то реалност о којој мора да се прича.

„То сам рекао и Ескобару који каже да је пут ка ЕУ кључан за Балкан, али Европа више нема снагу. Изнио сам да ни Америка ни он више неће отворити Европу да буде широм отворена за Западни Балкан“, рекао је Додик и истакао да о европској перспективи регоина синоћ разговарао и са премијером Словеније Јанезом Јаншом.

Додик наглашава да је доказ за то случај премијера Сјеверне Македоније Зорана Зајева” који је учинио све што је Европа тражила, па чак и промијенио назив своје државе, али су му спријечили било какве преговоре о даљем путу земље ка ЕУ и дисквалификовали га са политичке сцене, што би се могло назвати и “буквално смакнућем”.

„Не можемо да вјерујемо у добре намјере. Можемо само да вјерујемо у наша настојања да обезбиједимо права која имамо. Нико нам то неће дати јер сви хоће да их отму“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести