НОВОСТИ

Додик: Наставак рада у заједничким институцијама када се укине наметнути Инцков закон

24/11/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас да је Република Српска спремна наставити рад у заједничким институцијама БиХ, ако се повуче наметнути Инцков закон.

 

Милорад Додик

 

– Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи очекује да функционишу заједничке институције, дакле управо они органи за које је Српска рекла да не жели радити у њима док се не повуче наметнути закон Валентина Инцка. Након што се повуче тај наметнути закон, пристајемо да разговарамо о даљем раду – истакао је Додик, након састанка званичника Републике Српске са Оливером Вархељијем, комесаром за проширење ЕУ.

Истакао је да су разговарали о актуелној ситуацији у БиХ.

Додик је поновио да је на састанку рекао да имовина припада ентитетима.

– Ми сматрамо да је то питање ријешено Дејтонским споразумом. А Уставни суд је вануставно поништио то право. Наш приједлог је да дође до споразума Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта и да имовина припада ентитетима и Брчко дистрикту. То може бити потврђено у ПС БиХ – рекао је Додик.

Додик је истакао да имовина добијена сукцесијом може бити укњижена на ниво БиХ.

– И то имовина која се налази ван територије БиХ, као што су амбасаде. Међутим, она имовина добијена сукцесијом, а која се налази на територији ентитета, треба да припада примарно ентититетима – појаснио је Додик.

Нагласио је да Српска подржава Устав и да поштује Дејтонски споразум.

Додик је захвалио комесару Вархељију на разумијевању и доласку у Бањалуку.

Подсјећамо, у згради Владе Српске данас је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Владе Српске Радована Вишковића са комесаром ЕУ за проширење Оливером Вархељијем.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести