НОВОСТИ

Додик: Неприхватљиво да се већа права дају једној вјерској заједници него другима

18/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је на данашњој сједници Предсједништва био против свих тачака дневног реда, те да ће о свим тим питањима на посебној сједници изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

 

Милорад Додик

 

Он је навео да је ријеч о десетак тачака против којих је гласао.

“Међу њима је и тачка о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци. Народна скупштина ће се према томе односити јер је она коначно мјесто доношења те одлуке, као што је предвидио Устав, а не Предсједништво”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву и изразио увјерење да ће републички парламент донијети одлуку у складу са интересима Српске.

Као кључно питање данашње сједнице Предсједништва БиХ Додик је навео уговор са Исламском заједницом у БиХ, за коју је рекао да се изненада појавила на дневном реду.

“То је тачка која стоји од 2006. године, када је Српска православна црква потписала уговор са БиХ, односно 2008. године када је потписала Католичка црква, односно Ватикан”, рекао је Додик и додао да је то стајало јер постоје проблеми, јер се прави дискриминација међу вјерницима.

Он је истакао да је апсолутно неприхватљиво и понижавајуће нешто што се данас сазнало и што има везе са политичким и правним односима у БиХ, а не само са питањем вјере.

“Нисам против да се уреде односи БиХ и Исламске заједнице”, рекао је Додик и додао да без обзира и да је све утаначено, данас не би гласао за то, имајући у виду да се придржавао закључака Народне скупштине Републике Српске да српски представници у заједничким институцијама неће доносити одлуке.

Српски члан Предсједништва прецизирао је да је потпуно ново и неприхватљиво да се мијења процедура усвајања таквог уговора.

Он је навео да је од чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, за које је рекао да наступају заједнички, чуо да су након оволико времена открили да је Исламска заједница у БиХ домицилна, а да су СПЦ и Ватикан страни субјекти.

“Што иде за тим да каже да су Срби и Хрвати, католици и православци овдје странци, а да је једини домицилан фактор овдје ислам. Као да је БиХ једина земља у којој се ислам упражњава као вјера”, упозорио је Додик.

Према његовим ријечима, Комишић и Џаферовић су тражили да ово усвоји Предсједништво БиХ и да не иде у Парламентарну скупштину, која се изјашњавала о уговорима са друге двије вјерске заједнице.

“Наравно да је неприхватљиво да се већа права дају једној вјерској заједници него другима”, рекао је Додик, који се противи и Комшићевом образложењу да јавни и приватни сектор омогуће вјерницима муслиманима да петком прекину радно вријеме ради одласка на молитву.

Остале Вијести