НОВОСТИ

Додик: Подршка идеји о стварању српског свијета с циљем очувања идентитета

22/07/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је за Срну да у потпуности подржава идеју о стварању српског свијета, која није усмјерена против било кога и једини јој је циљ сарадња и очување српског националног и културног идентитета.

 

Идеја о стварању српског свијета

Идеја о стварању српског свијета

 

На питање Срне да прокоментарише идеју о стварању српског свијета коју је изнио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, Додик је рекао да поздравља ту идеју јер је она патриотска и нема никакве територијалне претензије, нити би нанијела штету било коме.

– Ова идеја је с циљем сарадње и очувања српског идентитета, језика, културе, што су урадили многи народи прије нас и нико није правио проблем око тога, а када ту идеју изнесу Срби одмах се диже галама и тензија. Очигледно је да Бакир Изетбеговић нападима на саму идеју о стварању српског свијета покушава да поврати уздрмани углед међу својим бошњачким народом преко Срба, али ни то му неће помоћи – нагласио је Додик, додавши да је то добра идеја која не иде на било чију штету.

Упитан да прокоментарише најаве турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност самопроглашеног Косова, Додик је нагласио да се тај проблем не може ријешити признањем Космета, већ је рјешење у дијалогу Београда и Приштине.

– Нико са стране не може да рјешава тај проблем, већ је кључ рјешења у дијалогу. Уз дужно поштовање према Ердогану, Турска би требало да поштује реалност у региону и ако већ тако размишља о Космету зашто то размишљање не примијени и на Републику Српску и не подржи њено отцјепљење од БиХ па да сви живимо мирно као добри сусједи – поручио је Додик.

Додик је рекао да је занимљиво да је Ердоган на Кипру говорио о двије државе, додавши да о Кипру треба да одлучују његови становници Грци и Турци, а не Ердоган.

– Сходно томе, Ердоган би требало да буде коректан и до краја досљедан па да се заложи да БиХ буде конфедерација три државе – додао је Додик.

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести