НОВОСТИ

Додик: Поџићева одлука – доказ да је заједништво немогуће

06/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је одлука коју је донио министар одбране у Савјету министара Сифет Поџић да одгоди вјежбу Оружаних снага БиХ са Војском Србије још један егзактан доказ да је заједништво у БиХ немогуће.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

Додик је навео да је Поџић на тај начин изиграо своје замјенике, са којима је требало да се консултује приликом доношења одлуке.

Он сматра да је Поџић вјероватно то урадио по налогу лидера СДА Бакира Изетбеговића и хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића, те напомиње да је тако направљена конфузија, јер одлука није правно ваљана.

– Он /Поџић/ говори да је то одгодио, али то је одлука која траје за ову годину, те ако се војна вјежба не одржи ове године, нема преношења у идућу, што говори о томе да је ријеч о кршењу српског интереса у БиХ, поготово ако је он повезан са Србијом, без икаквог обазирања на процедуре – рекао је Додик за АТВ.

Додик сматра да је ова одлука једна врста обрачуна Комшића, Џаферовића и Изетбеговића са њим и Републиком Српском, али и са Србијом, те истиче да је Поџић њеним доношењем прекршио низ закона.

– Али, о каквим законима се уопште може говорити на нивоу БиХ, с обзиром да је на том пољу све конфузно, почевши од овог који се представља високим представником, а којег није изабрао Савјет безбједности – рекао је Додик.

Он је напоменуо и да високи представник у БиХ Кристијан Шмит тврдњама да шуме треба да буду регулисане наводно неким државним законом на нивоу БиХ, како би се касније то дистрибуисало ентитетима, иде директно против Дејтонског споразума, иако би требало да штити овај споразум.

Додик је напоменуо да ће крајем овог мјесеца бити одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске поводом спорне одлуке Уставног суда БиХ о Закону о шумама.

– Сједница је заказана крајем мјесеца, јер је било потребно формирати значајан број тимова који раде на томе да осмисле стратегију и оперативу за спровођење тога. Ово је бесрамно што се дешава у вези са шумама и ја не могу да ћутим. Мјера је давно превршена и ми већ посљедњих 10 година говоримо да је рјешење да се врати на изворни Дејтон, а они су то све изигнорисали и наставили са актима који су против Срба и Републике Српске – рекао је Додик.

Он је, коментаришући изјаве специјалног изасланика америчког Стејт департмента за изборну реформу у БиХ Метјуа Палмера који је рекао да у БиХ није потребан национални предзнак, рекао да би они сада “да се ми не изјашњавамо као Срби”.

– Али, то је стара прича, још од Аустроугарске, да се овдје направи босанска нација, али коју нико неће. Нису могли ни у тадашњим условима тортура, које су вјероватно тада биле и веће него сада када имамо медијски линч и пријетње санкцијама појединцима, па нису могли да направе босанску нацију и босанско писмо – рекао је Додик.

Остале Вијести