НОВОСТИ

Додик: Предсједништво БиХ више не постоји

07/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Предсједништво БиХ више и не постоји, а да су томе највише допринијели предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен и предсједник Европског савјета Шарл Мишел који разбијају БиХ својим директним актима. 

 

Милорад Додик

 

– Ако хоће с нама да разговарају да останемо у БиХ, онда ће морати да уважавају наше интересе. Наш интерес је веома јасан, ми немамо ниједан тајни интерес. Ми не спроводимо разградњу БиХ као територије. То ће можда доћи у некој од сљедећих фаза ако се ништа друго не буде могло десити овдје у будућности – рекао је Додик за АТВ.

Он је навео да на недавном састанку са Фон дер Лајеновом није хтио да ремети атмосферу и није причао о унутрашњим односима у БиХ, али да је она савршено добро видјела да је имала састанак са члановима Предсједништва.

– Сва тројица сми имали примједбе у вези са неким процесима везано за европско придруживање и савршено добро зна да без одлуке Предсједништва БиХ нема ништа. И Мишел то исто тако добро зна и они упуте позив предсједавајућем /за Самит у Словенији/ – навео је Додик.

Он је оцијенио да Предсједништво БиХ више и не постоји послије дешавања у УН и овог што се десило, те додао да међународна заједница разбија БиХ. Додик је нагласио да се сада види да је концепт да не постоји Република Српска.

– Нажалост, наша јавност, без обзира на све, помало је згађена многим стварима које се стално фабрикују, која замагљује суштину. То је дио стратегије коју странци овде медијски чине и опозиција коју су нахранили неким стварима – навео је Додик.

Он је оцијенио да се нада у БиХ једино може пробудити ако се почну уважавати народни интереси.

– А они не дају да се уважавају народни интереси и онда оптужују домаће лидере и политичаре да су нешто криви, без обзира из које нације. Та камуфлажа о некој помоћи коју ми треба да добијемо од њих апсолутно је видљива баш у томе – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, они су направили атмосферу да одавде људи одлазе.

– Знате ли колико је ово друштво уложило у обрзовање, колико је струје потрошено у учионицама док су ђаци учили, коико гријања је плаћено док су ђаци учили школе и тако завршеног, оспособљеног човјека они на западу приме за џабе, а онда нама шаљу неке ствари, а успут нам кажу – морате овако, а ми ништа не добијамо од њих, осим проблема које нам стално лиферује ЕУ – сматра Додик.

Он је нагласио да је то све камуфлажа и да данашњи састанак у Слевенији који говори о европској перспективи ништа не значи и да је тотално лицемјерно.

– То је однос `то су људи ниже вриједности, нећемо са њима да разговарамо`. То је та европска перспектива са становишта Европе. Ми савршено добро знамо да Француска и Холандија не дају проширење и да од тога нема ништа, а они стално глуме неку причу као ето ми смо добри. Нисте добри, лажете, нема европске перспективе. Не дате Србији да уђе у ЕУ док не призна /самопроглашено/ Косово – указао је Додик.

Он сматра да БиХ треба да се врати на унутрашњи договор о неколико ствари и то у оквиру изворног Дејтона и да то одржи, а да све остало не функционише.

Према његовим ријечима, овај народ треба једног дана изаћи на референдум и донијети одлуку о својој самосталности.

– Овај народ се мора увјерити да он одлучује о томе, а неки странци и да није важно који Американац долази на мјесто амбасадора, него је важно шта је народна воља и да ли има довољно карактерних лидера који могу да изнесу политички процес који није ни мало једноставан. Тај политички процес тражи да се то све осмисли на прави начин, тражи да се то спроведе на миран начин, али исто тако не оклијевајући да покажемо наше намјере – нагласио је Додик.

Додик је рекао нема право да изневјери народ који је гласао за њега тиме што би показао страх пред Америком или било којом силом. Он је истакао да нови амерички амбасадор нема ништа са евроатлантским интеграцијама БиХ, за које се, наводно, залаже у Сенату САД.

– Не значи да то може зато што смо ми мали, па ваљда би они велики требало да нас поштују, јер је у томе величина великих. Међутим, они игноришу мале – поручио је Додик.

Додик је рекао да је амерички начин помагања познат, те поручио да треба да престану да управљају БиХ, јер је све што је учињено, учињено погрешно и да народ има право да одлучује.

– Како објаснити икоме ко има имало логике да су два од три конститутивна народа потпуно незадовољна стањем у БиХ? Дошло се у позицију да се каже да су крива та два народа, а не трећи”, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да су сада кренули и на породицу и да види да се стављају мете.

– Треба да размишљам кад моје унуче иде у вртић ко ће се ту од будала наћи да му нешто учини. Не призивам ништа, али то може да буде реалан страх који се појављује код човјека – појаснио је Додик.

Он је поновио да је БиХ неодржива и да је свима у Европи то јасно.

– Простор БиХ ће једнога дана бити миран и стабилан и имаће значајан економски потенцијал и развој када се ми разиђемо и када свако буде своја мала држава у којој ће се извршити потпуна демилитаризација – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ појаснио је да су му неодрживост БиХ потврдила и три премијера и два предсједника земаља чланица ЕУ. “Рекли су да је свима у Европи јасно да од БиХ нема ништа и свима је јасно као ће то на крају завршити. Само је питање до када”, рекао је Додик.

Он је додао да је потпуно увјерен да ће простор БиХ бити миран, стабилан, имаће значајан економски потенцијал и развој “када се ми разиђемо и када свако буде своја мала државица у којој ће се извршити потпуна демилитаризација овог простора”.

– Међународне гаранције може затражити за ту демилитаризацију и мир од неких других – навео је Додик и додао да би велики требало поштују мале и њихове проблеме.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести