НОВОСТИ

Додик: Сарајево ће у дијалогу морати да врати одређене ствари

10/11/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Сарајево, које жели да сачува све отето од Српске, свјесно да уколико уђу у дијалог мора да се врати на уставне позиције, а оне ће морати да врате одређене ствари.

 

Милорад Додик

 

– Сви ми из српског народа у БиХ за њих смо увијек мање-више криви, али требало би да им буде јасно да је Српска уставно позиционирана. Оно што јој према Уставу припада, нама треба и да припадне. Око тога нема приче – рекао је Додик за “Вечерње новости”.

Одговарајући на питање да ли ће се он и Република Српска наћи на удару санкција, Додик је рекао да само наивни вјерују у то што говоре разни муслимански лобисти по свијету и други који су острашћени у одбрани муслиманских позиција.

– Примарни циљ Српске и политике коју водимо јесте да заштитимо Устав. Сви ранији покушаји да се кроз реформе сруши Устав морају бити завршени јачањем уставне структуре БиХ и никако другачије. Ово смо у посљедњих десетак дана објаснили у разговорима са нашим пријатељима у међународним круговима, као и свима онима који су хтјели са нама да разговарају – рекао је Додик.

Он истиче да Српска не жели никога да побиједи или да неко буде поражен, него само да афирмише свој приступ према Уставу, јер као легалиста сматра да је то једини начин одржавања система.

На питање да ли ће сљедеће године Република Српска добити војску, Додик је одговорио да се Српска држи утврђеног плана и да ће и о тој теми бити ријечи у Народној скупштини.

– Засад идемо са нашом договореном динамиком и акционим планом како је предвиђено. Ви знате да смо ми раније заговарали демилитаризацију цијелог простора БиХ. Видјећемо како ће се то завршити. Али, ево, слиједи нам сједница Народне скупштине, па ћемо разговарати на ту тему – каже Додик.

Говорећи о најави предсједника Србије Александра Вучића да ће у дијалогу са Бошњацима покушати доћи до неког рјешења, Додик је нагласио да најбоље о том дијалогу говори лидер СДА Бакир Изетбеговић, који одбија сваку врсту разговора.

– Бошњаци покушавају да одбране неуставне позиције које су добили примјеном насиља међународне заједнице. Нека знају да ће то бити тешко, или боље речено немогуће одржати. Сви ми из српског политичког спектра, било у Србији или Српској, увијек смо спремни да разговарамо о свим питањима везаним за односе са другим народима на овим просторима – рекао је Додик.

Он је истакао да је постала смијешна прича о Кристијану Шмиту, који и даље тврди да има пун мандат као високи представник у БиХ.

– Он није легитимно изабран и није високи представник. Није га прихватио Савјет безбједности УН, тако да не знам кога уопште представља. Искрен да будем, дегутантно ми је и да коментаришем било какве његове изјаве. То су глупости и лажи које износи – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да се активно изучава начин подношења тужбе против Шмита.

– Укључен је тим наших људи и тим адвоката из Њемачке. Разговарамо како би се могао Шмит процесуирати. Та персона Шмит нека се слободно и даље представља као високи представник, а што је лаж – рекао је Додик.

Говорећи о утицају специјалног изасланика америчког предсједника Габријела Ескобара на опозицију у Републици Српској, Додик је рекао да такви људи имају циљеве и да је назвао људе из опозиције, који су пристали да буду дио рушења јединствене одбране Републике Српске.

– Шта даље да га питам? Мени је савршено јасно. Нема ту шта он даље да објашњава – рекао је Додик, говорећи о недавном сусрету са Ескобаром.

На питање да ли постоји иједно кључно питање у Српској око којег постоји јединство и да ли рачуна на опозицију у борби за враћање надлежности, Додик је одговорио да опозиција Српске уопште није у опсегу његовог политичког интереса и дјеловања.

– Показаћу им шта имам на изборима, који нас очекују наредне године – поручио је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести