НОВОСТИ

Додик са Орбаном о политичким и економским темама

03/09/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће са премијером Мађарске Виктором Орбаном разговарати о економским и политичким питањима у оквиру чега ће га упознати о актуелној ситуацији у БиХ, уз жељу да подржи ставове немијешања страних фактора у унутрашње послове других земаља.

 

Милорад Додик

Милорад Додик и Виктор Орбан

 

Додик је вечерас рекао за АТВ да се нада да ће Орбан, као лидер битне земље у ЕУ, одбацити намјере да на овим просторима било ко са стране намеће законе и рјешења или смјењује.

Говорећи о позиву да 23. септембра посјети Мађарску и разговара са Орбаном, Додик је поновио да ће с њим разговарати о континунираној сарадњи, подсјећајући да је из његовог тима и комесар ЕУ за проширење.

„Разговараћемо и о економским питањима, али и о позитивним демографским рјешењима и мјерама које има Мађарска, а које су допринијеле повећању броја новорођенчади и стимулацији повратка у ту земљу. Покушаћемо нека од тих рјешења спровести код нас“, рекао је Додик.

Када је ријеч о заједничком обиљежавању Дана српског јединства – 15. септембра са Србијом и обостраном усвајању Приједлога закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, Додик је рекао да је то важан дио договора који се гради посљедњих година.

„Обиљежавамо заједно важне датуме за сав наш српски народ. Идемо да објединимо наше школске програме за све националне предмете, што чинимо од ове школске године. Поменути закон ће јасно прецизирати заштиту ћирилице и стимулисање коришћења српског писма и језика, што је случај у бројним демократским земљама. Важно је што ћемо тај акт усвојити у готово идентичном тексту, и у једном дану у два парламента, што се никада до сада није десило“, рекао је Додик.

Остале Вијести