НОВОСТИ

Додик се састао са Орбаном: “Мађарска жели помоћи Српској”

23/09/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се са премијером Мађарске Виктором Орбаном у Будимпешти.

 

Мађарска жели помоћи Српској

Мађарска жели помоћи Српској

 

Додик је након разговора да Орбаном рекао за АТВ да Мађарска жели да покуша помоћи Републици Српској у погледу ангажовања средстава за мале и средње пројекте.

„Ми сад тражимо институционални начин како то обезбиједити. То је било договорено и раније, међутим, имали смо пандемију па је због тога помјерено.Трагамоза великим пројектима из области енергетике, не само струје него и гаса како би могли заједно да развијемо неке производње. Причали смо о укупној политичкојх ситуацији у БиХ“, рекао је Додик.

Додао је да већ неколико година с Мађарском разговорају о развоју неколико различитих пројеката, мада су они мало заустављени због короне и цјелокупне ситуације

Додик је навео да се срео и са премијером Словеније Јанезом Јаншом, као и са премијером Чешке Андрејом Бабишем и бившим потпредсједником САД Мајом Пенсом

„Сви се они интересују за политичку ситуацију. Сви разумију да је простор БиХ веома проблематичан и да оно што је гурала међународна заједница не даје данас резултате и не може дугороћно да даје резултате. Било ми је драго да чујем од неког од њих, који сматрају и потврђују оно што ми упорно говоримо. Наравно, то је све неформално, али мени то одговара и годи да је Репулика Српска и фактор стабилности, функционише. Дакле, очигледно један интерес постоји, оно је наравно диктирано извјештајима о стању у БиХ. Кад им кажем да БиХ није усвојила буџет, они се сви чуде како то функционише“, рекао је Додик.

У Будимпешти се одржава 4. Демографски самит, у чијем раду учествује српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик на позив мађарског премијера Виктора Орбана.
Додик ће током трајања Самита у Будимпешти имати више билатералних састанака са званичницима земаља учесница овог скупа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести