НОВОСТИ

Додик: Српска неће прихватити наметање Изборног закона (ВИДЕО)

16/09/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да значајан дио људи у Републици Српској неће прихватити евентуално наметање Изборног закона у БиХ.

Српска неће прихватити наметање

Српска неће прихватити наметање

Додик је поновио да у БиХ не постоји високи представник, без обзира што Кристијан Шмит упорно идентификује или представља на лажан начин.

– Његова идентификација неће бити промијењена бар што се нас тиче. Кристијан Шмит нема потврду Савјета безбједности УН и није високи представник – рекао је Додик.

 

Видео прилог можете погледати на ОВОМ ЛИНКУ

 

Уколико би као изабрани представник српског народа прихватио да неко може да прекрши Анекс 10. Дејтонског споразума и да се самоиницијативно наметне као високи представник, каже Додик, то значи да би легализовао да тај човјек може да прекрши Анекс 4, поништи Устав БиХ и каже “доносим нови устав који ће прописати да не постоји Република Српска”.

Додик је напоменуо да је Република Српска све вријеме идентификована као страна потписница анекса Дејтонског споразума, а прије свега Анекса 4, те да преко тога није чак могао да пређе ни бивши високи представник Педи Ешдаун.

 

– Сада се покушава умирити ситуација до мјере да се као тај Шмит позива да наметне Изборни закон. Како он може наметнути изборни закон и шта он има са европским интеграцијама чак и да је легално изабран, а поготово нелегално – упитао је Додик.

Додик је рекао да нигдје у мандату високог представника не пише да је задужен за европске интеграције, већ се чак супротно склањао од европских интеграција, истичући да тај процес морају да воде домаћи политичари и кацеларија ЕУ у БиХ.

– Високи представник ако је легалан нема право да се петља у питања европског пута БиХ, нити може да наметне Изборни закон, јер значајан дио људи у Републици Српској то неће прихватити – истакао је Додик.

Коментаришући изјаву бившег високог представника у БиХ Волфганга Петрича да ће уколико се нешто не промијени у БиХ та земља бити потпуно блокирана, Додик је рекао да је и Петрич кршио Дејтонски споразум и да се сада покушава представити као неко ко има ауторитет да о нечему говори.

Српско члан Предсједиштва БиХ истиче да Република Српска десет година инсистира на причи да се формира конзулат Руске Федерације у Бањалуци, те да је то питање баш сада стављено на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ уз очекивање шта ће он да уради.

– Када је било гласање за су били Џаферовић и Комшић, а ја против. Никада нећу гласати за оно што они очекују да гласам. Показивао сам рационалан приступ у Предсједништву и покушавао да их охрабрим да разговарамо о свим отвореним питањима и нисам успио у томе. Више намам намјеру нити вољу, нити је продуктивно да ми о нечему разговарамо – рекао је Додик.

Додик је рекао да ће поново на сједици Предсједништва БиХ гласати против предложених тачака дненог реда, које ће затим доћи у Народну скупштину Републике Српске која ће о њима одлучивати, а не чланови Предсједништва БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести