НОВОСТИ

Додик: То што Шмит неће говорити на сједници СБ, логичан слијед (ВИДЕО)

03/11/2021

Да Кристијан Шмит неће говорити на сједници Савјета безбједности УН-а могло се и предвидјети због чињенице да Русија и Кина нису гласале за именовање високог представника у БиХ, истакао је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Милорад Додик

Додик је истакао да то представља логичан слијед.

– Било је за очекивати да на сљедећим сесијама нема високог представника, нити извјештаја. Али неки се понашају нелогично и мисле да сада треба да на разматрање СБ УН ставе високог представника и да поднесе неки измишљени извјештај који врви од неистина – нагласио је Додик.

Нагласио је да су Шмитов извјештај написали муслимани у Сарајеву и Обавјештајна служба.

– Шмит је само потписао – истакао је Додик.

Кристијан Шмит неће говорити на сједници Савјета безбједности УН-а, која се треба да буде одржана данас, нити ће ОХР бити поменут.

Наводи се то у тексту резолуције који је Савјет безбједности УН-а усагласио синоћ након вишедневних преговора. Коначном верзијом резолуције продужава се мандат ЕУФОР-а у БиХ, односно мисије Алтеа.

Руска Федерација је, од почетка, инсистирала да се ОХР избаци из текста. У другој верзији резолуције која је била разматрању у понедјељак, ОХР је био наведен, али без бонских овлаштења. Међутим, у уторак поподне чланице Савјета безбједносати су усагласиле текст резолуције и, како се може видјети, ОХР и високи представник се нигдје не помињу.

Остале Вијести