НОВОСТИ

Додик: Упознаћу Путина о опструкцијама на нивоу БиХ уз асистенцију Запада

24/08/2022

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће током посјете Москви у септембру пренијети руском предсједнику Владимиру Путину како су се “западњаци распојасали у БиХ”, да мисле да је то њихово буњиште и да ту могу да чепркају и раде шта хоће.

 

Додик и Путин (Фото: Sputnik / Mihail Klimentьev)

 

Додик је, коментаришући документ СДА у ком позивају САД, Британце и ЕУ да интервенишу у БиХ, истакао да муслимани покушавају да искористе причу о Украјини да би реализовали циљеве везане за БиХ које су утврдили још 2018. године, а то је да у БиХ нема ентитета.

– Њихови савезници све ово вријеме су били управо они које они позивају. Међутим, формално-правно, гарант Дејтонског споразума је и Русија. Њу не позивају. Нема ту ни Кине која је чланица Савета безбједности. Свој напад су усмјерили искључиво на Србију и Хрватску – рекао је Додик за Спутњик.

Према његовим ријечима, муслимани хоће ексклузивно БиХ за себе.

– На сцени је изразити муслимански национализам који иде за тим да БиХ прекрајају на свој начин. За то су им логистика били Американци, а највише Британци док је ЕУ била извршилац радова – додао је Додик.

Додик је рекао да је на дневном реду током предстојеће посјете Русији пуно питања која су почета у његовом претходном разговору с руским предсједником Путином.

– Сад бисмо хтјели да сагледамо сав контекст наших односа. Рачунамо на сарадњу и подршку и саме Русије. Једнако смо спремни да са становишта свог капацитета подржимо сва настојања да Русија обезбиједи стабилно и безбједно окружење и сматрамо да је то потпуно легитимно. У том контексту разговараћемо и о економској сарадњи – навео је Додик.

Он је указао на опструкције на нивоу БиХ у вези с одређеним развојним пројектима попут гасова, у чему им асистирају странци, неизабрани наводни високи представник.

– У том погледу желим да упознам сваког свог саговорника, па ћу са тиме упознати наравно и предсједника Путина везано за ту праксу. У околностима у којима се дешава проблем са Украјином западњаци су се до те мере распојасали овдје да више не држе ни до међународног права, ни до било чега другог. Искључили су Русију и Кину из било каквих процеса, мисле да је ово њихово буњиште и да овдје могу да чепркају и да раде шта хоће – рекао је Додик.

Говорећи о Косову, Додик је рекао да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти тамо не одлучује него ради према инструкцијама својих британских и других шаптача.

– Они су одлучни да третирају Косово као државу. Ми смо то гледали овдје у БиХ. То је готово исти концепт по коме они желе да направе унитарну, централизовану земљу. А увијек су иза тога стајали странци – навео је Додик.

Према Додиковим ријечима, немају никаквог разлога да вјерују западњацима.

– Наравно, ми политичари морамо да сарађујемо, али тим понудама Данајаца апсолутно се не треба заносити. Радује ме да видим одлучност наших људи на Косову, одлучност државних органа Србије – нагласио је Додик.

Он је рекао да Република Српска стоји на принципима српске националне и државне политике.

– И ми имамо право као и сви народи да имамо јединствену националну политику одбране наших интереса. Зато сам захвалан /предсједнику Србије Александру/Вучићу што је онако експлицитно рекао да се колоне неће десити и да ће то спријечити – навео је Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести