НОВОСТИ

Додик упутио писмо Гутересу – БиХ нема овлашћеног представника на засједању Генералне скупштине УН

20/09/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутересу да, због интерних правила и процедура које прописују дужности и обавезе Предсједништва БиХ, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлашћење дати изјаву пред било којим међународним тијелом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. засједање Генералне скупштине УН.

 

Додик упутио писмо Гутересу

Додик упутио писмо Гутересу

 

Српски члан Предсједништва је нагласио да Предсједништво БиХ није донијело одлуку да неко у име њих учествује на сједници Генералне скупштине УН.

– У својству српског члана Предсједништва БиХ и у свјетлу интереса било ког од чланова Предсједништва /било предсједавајућег или друга два члана/ да се званично обрати 76. Генералној скупштини УН у име БиХ допустите ми да Вас љубазно подсјетим да БиХ има комплексан изборни систем, а тренутно и врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским поступцима неких представника међународне заједнице – појаснио је Додик у писму.

Нажалост, истакао је Додик, свједоци смо ситуација када неки званичници злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тијела презентовањем неусклађених и неовлаштених изјава које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ.

– У случају таквог подухвата, имајте на уму да говорник, без обзира на чин или положај који заузима, даје изјаву само у своје име, износећи лични став или став његове/њене странке, али ни под којим условима таква изјава не смије бити сматрана да је дата у име БиХ. Исто то се мора примијенити на било ког од чланова Предсједништва БиХ – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је упозорио да је једноставно неистинита злонамјерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору члана Предсједништва БиХ Жељка Комшић, и да она одражава константу праксу замјене теза и која у више наврата истиче само једну етничку припадност као покретача свих проблема у БиХ.

– Сходно томе, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која затвара очи пред покушајима попут овога неведеног у садржају писма. У том смислу, љубазно молим Вашу екселенцију да имате на уму да је делегација која ће присуствовати 76. сједници Генералне скупштине УН, а која наводно присуствује у име БиХ заправо није делегација БиХ одобрена и овлаштена од надлежних институција и према процедурама које су на снази у БиХ, на било ком нивоу, него приватна експедиција самоизабраних чланова, без мандата и заједничких упута и ставова – појаснио је Додик.

Он је указао да свако давање званичне пажње овој илегалној групи директно штети БиХ и њеном унутрашњем балансу.

– У нади да ћете адекватно и озбиљно пратити незавидну ситуацију која је узрок овог писма, користим прилику, Ваша екселенцијо, да поновим изразе мог навјвећег уважавања – навео је српски члан Предсједништва БиХ у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутересу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести