НОВОСТИ

Додик-Човић: Конститутивни народи морају имати легитимне представнике

29/10/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је легитимно право сваког народа да изабере своје политичке представнике, те да је то полазна и завршна тачка кретања кроз изборни и било који други процес.

 

Састанак СНСД-ХДЗ БиХ

 

– Желимо да афирмишемо нешто што је у суштини саме БиХ, а то је видљивост конститутивних народа у погледу њиховог представљања на било ком нивоу и права на легитиман избор. Не разумијем зашто се у ФБиХ већ 20 година један базични однос не прихвата и уграђује – рекао је Додик након састанка делегације СНСД-а и коалиционих партнера са делегацијом ХДЗ-а који је одржан Источном Сарајеву.

Додик сматра да се “ради о растућем муслиманско-бошњачком национализму који продукује потребу да се други ставе у тежи и незахвалнији положај – у овом случају хрватски народ”.

Додаје да се тако само губи вријеме, јер то не доноси никакву добробит ниједном народу.

– Чини ми се да има много бесмисленог, у смислу да ће неко неког преварити и ставити у подређен положај. Ми данас нисмо разговарали о било чему што би бошњачки народ ставило у подређн положај или деградирајућу позицију у односу на друга два народа. Тако не желимо ту позицију за друге народе – рекао је Додик и додао да је данашњи састанак био успјешан.

Додик је нагласио да ће, уколико се на нивоу БиХ не ријеши проблем везан за комплетан сектор избора, укључујући и ЦИК који је изабран нетранспарентно и нелегитимно, ући у процес у којем БиХ не може рачунати на смиривање политичких разлика изражених у виду конфилкта о сваком питању.

Делегацију ХДЗ-а предводио је лидер странке Драган Човић који је рекао да са СНСД-ом и коалиционим партнерима имају заједнички став око већине питања.

Човић је истакао да се БиХ налази у преозбиљној кризи и да треба учинити све да се осигура мир јер мир нема алтернативу. Додао је да преговорима треба отклонити све препреке за нормално функционисање.

Када је ријеч о Изборном закону, Човић је пренио заједнички став да се мора осигурати основа да конститутивни народи буду легитимно представљени тамо гдје то Устав предвиђа.

Остале Вијести