НОВОСТИ

Додик: Шмит за Републику Српску није релевантан

22/07/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да има најаву да би 3. августа у Предсједништво требало да дође Кристијан Шмит, те да ће највјероватније отићи на тај састанак и поручити му да за Републику Српску није релевантан.

 

Кристијан Шмит

Кристијан Шмит

 

“Што се тиче његове улоге високог представника, коју су измислисли, ако не буде потврде у Савјету безбједности, не мислим да прихватим сарадњу са Шмитом у било ком сегменту”, поручио је Додик.

Додик је нагласио да је све друго што се покушава око овог питања неприхватљиво за Републику Српску, како је то одлучила и Народна скупштина.

“Немам проблем да му то кажем и далеко оштрије, имајући у виду неповјерење које ми имамо генерисано сталим присуством Германа, који су покушавали да моделирају овај простор”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Република Српска нема ниједног промила разлога да вјерује високом представнику без обзира на то одакле долазио, а поготово кад долази из тог дијела свијета.

“Та дио свијета је овдје у два наврата, у Првом и Другом свјетсклом рату, нанио Србима непроцјењиве губитке. Њемачка је била генератор распада бивше Југославије, а сада се разоткривају догађаји, улога у вези са бомбардовањем и лажи њиховог тадашњег министра одбране, који је лагао њемачку јавност и парламент о томе да се на стадиону у Приштини налази логор који праве Срби”, подсјетио је Додик.

Према његовим ријечима, све су то биле шпекулације и лажи, због који Срби морају бити веома директни и са становишта чињеница веома окрутни.

“Немам ниједан разлог да то све не кажем ни сада, ни у очи Шмиту. Вјероватно ћу отићи на тај састанак и то ће бити мој једини састанак с њим у институцијама. Послије можемо да се приватно срећемо у кафанама”, напоменуо је Додик.

 

Извор: СРНА

Остале Вијести