НОВОСТИ

Доста нам је више Бакирове и реторике и идеологије

24/06/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Бакир Изетбеговић одавно један од највећих фактора нестабилности у регији и да његова политика наставља да трује односе и уништава шансе за помирење.

 

Жељка Цвијановић

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

На питање да прокоментарише Изетбеговићеву изјаву у вези са Косметом и Српском, Цвијановић је одговорила да је превише, па макар то било и од Бакира Изетбеговића.

Ако је неморално причати о одвајању, рекла је Цвијановићева, како није неморално водити и даље рат, само другим средствима, а очекивати заједнички живот.

„У перцепцији народа у Републици Српској, под плаштом приче о прављењу неке централизоване тобоже функционалније БиХ, крије се намјера прављења муслиманске државе која не уважава чињеницу да у њој живе три конститутивна народа са истим правима, али и својом визијом како треба да изгледа држава ако је заједничка“, рекла је предсједница Српске.

Она је оцијенила да тешко може да буде заједничка ако се чак ни жртве не третирају на исти начин, а да не помиње остало.

Цвијановић је упитала каква је то држава у којој је ФБиХ десетине хиљада пензионера оставила без права на пензију иако су је зарадили прије рата на територији исте те ФБиХ.

„То што Изетбеговић оптужује оне са којима би наводно заједно живио неће избрисати сјећање да се са његовом политиком повезује учешће муџахедина који су на најбруталнији начин одсијецали главе и сијали смрт“, рекла је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да изјаве Бакира Изетбеговића, поред тога што урушавају односе у БиХ, представљају и директан атак на територијални интегритет Србије, али и деградирање институција БиХ које не препознају никакав субјект под називом „Косово”, већ искључиво јужну српску покрајину која се зове Косово и Метохија.

„А ако већ сматра да може дијелити лекције предсједнику Србије, могао би коначно да одговори на питање ко је покушао да убије Александра Вучића у Сребреници и зашто починиоци и њихови налогодавци до данас нису приведени правди. Искрено речено, доста нам је више Бакирове и реторике и идеологије“, поручила је предсједница Републике Српске.

Извор: СРНА

Остале Вијести