НОВОСТИ

Човић: Кључно што Додик поштује договоре

05/02/2022

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да је свјесно изграђен спин о томе да има блискије односе са Бањалуком него са Сарајевом, али да је кључно то што кад се са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о нечему договори, он то испоштује.

 

Драган Човић

Драган Човић

 

Наводећи да је до сада имао 10 пута више састанака са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем него са Додиком, Човић је рекао да колеге из Сарајева често говоре како желе помоћи Хрватима, али се ни потписани споразуми са бошњачком страном не могу провести.

– Е то је та разлика, што се нама из политичког Сарајева настоји наметнути улога послушника. У супротном, оптужују вас да нисте патриотски настројени и да нисте некаква пробосанска опција, што год то значило – истакао је Човић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Човић, који је и предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ БиХ, поновио је став да трентутно не постоје предуслови за организовање општих избора у БиХ ове године и најавио доношење у наредним данима одлука које ће заштитити хрватски народ, БиХ и спријечити било какву нову мајоризацију.

 

Он је подсјетио да ће у понедјељак бити одржане сједнице предсједништава ХДЗ-а и ХНС-а, а да је ванредни сабор ХНС-а заказан за 19. фебруар, додајући да ће том приликом бити разговарано о досадашњим преговорима о изборној реформи у БиХ.

 

Када је ријеч о преговорима о изборној реформи, Човић је истакао да нису потребна ад хок рјешења за изборе у октобру, већ рјешења које ће се примјењивати на више изборних циклуса.

Он је навео да питање изборне реформе није питање његове евентуалне кандидатуре за члана Предсједништва БиХ, већ потребе да се на основу Устава БиХ Хрватима обезбиједи равноправност са друга два народа.

– Хрватски народ мораће изабрати својих 17 делегата у Клубу Хвата у Дому народа и свог члана Предсједништва БиХ. То нису теме за разговор и ту нема трговања – поручио је Човић.

Осврћући се на реаговања на његов говор у Народној скупштини Републике Српске, Човић је рекао да је криза у БиХ велика и ако се хитно не заустави, може додатно ескалирати.

– Зато сам и са говорнице Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци позвао српске представнике да се врате у институције БиХ, јер нема бољег начина да ријешимо своје проблеме и односе од дјеловања кроз институције – закључио је Човић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести