НОВОСТИ

Дрецун: Употребом ватреног оружја Приштина прешла црвене линије, то се неће толерисати

14/10/2021

Понашање Приштине је прешло црвене линије јер је употријебљено ватрено оружје против људи који су мирно протествовали. То је апсолутно неприхватљиво и то се неће толерисати, и то је пут који води ка оштрој дестабилизацији, рекао је за РТС предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

 

Милован Дрецун

 

Чули су се прави рафали и пуцано је на голоруке људе и то се неће толерисати, рекао је Дрецун гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

– Неопходно је спровести истрагу и утврдити одговорност. Морамо да тражимо међународно независну истрагу на првом мјесту да се утврди ко је наредио употребу ватреног оружја. Они су то урадили под изговором борбе против криминала, а заправо су то искористили да демонстрирају силу и изазивају насиље на сјеверу Космета – каже Дрецун.

Присуство НАТО снага, Кфора мора да обезбиједи безбједност на Косову и Метохији и то је главна порука Београда.

– Међународно присуство треба да омогући сигурно окружење за живот свих. Приштина угрожава опстанак Срба на Косову и Метохији. Наш народ је показао да може брзо да се организује, али у тој одбрани права на живот и опстанак потребна је синхронизација с Београдом. Ми инсистирамо да Кфор, који има мандат да обезбиједи сигуран живот свих, реализује мандат. Ако Кфор то не буде хтио наша порука је да ћемо ми само заштитити безбједност људи и та порука има превентивну снагу да отријезни усијане главе које мисле да могу да насилно изврше окупацију сјевера КиМ под изговором успостављања функционисања косовских институција – рекао је Дрецун.

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију каже да је Србија олако прешла преко плана Приштине за постепено заузимање сјевера Космета и употреби специјалних снага за успостављање потпуне контроле на сјеверу КиМ.

– Нико нема ништа против борбе против организованог криминала, али ово не може да се подведе само под то. Тешко је отети се утиску да је ова акција имала и политичку димензију, уочи избора, подизањем тензија против српског народа. Курти жели да демонстрира одлучност пред бирачима како се бори против организованог криминала које разједа косовско друштво – рекао је Дрецун.

Најаве да на мјесто амбасадора САД у Србији долази Кристофер Хил, предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију види као намјеру Вашингтона да ојача своје присуство у региону.

– Кристофер Хил је својевремено био доста присутан у региону. Добро познаје ситуацију и има личне контакте. Његов долазак у Београд значи да Вашингтон појачава своје присуство и утицај у региону – рекао је за Дрецун.

Остале Вијести