НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Дјело јунака са Кошара даје енергију за још снажнију борбу за Србију

14/06/2021

Предсједник Србије Александар Вучић данас је на Дедињу положио вијенац на споменик херојима са Кошара и захвалио ветеранима за све што су урадили за отаџбину.

 

 

Вучић је поручио да му оно што су они учинили даје енергију да се још снажније бори за Србију.

 

Он се након церемоније полагања вијенаца руковао и кратко разговарао са некадашњим браниоцима Кошара уз напомену да би волио да се поново сретну око Видовдана да сагледају шта је реално да се учини за њихов статус.

„Бескрајно вам хвала на свему што сте урадили за отаџбину. Покушаћемо заједно да се изборимо“, поручио је Вучић у чијој пратњи је била министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

Ветерани су му пожељели срећу у Бриселу гдје иде на преговоре са Приштином, на шта је предсједник Вучић рекао да “свако ради свој посао”.

У Београду ће вечерас у 20.00 часова бити одржана комеморативна академија поводом 22 године од битке на Кошарама.

Битка за караулу Кошаре на граници тадашње СР Југославије и Албаније сматра се највећом у новијој српској историји у којој је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, бранило домовину од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача из НАТО-а.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла на граничном прелазу Раса Кошаре, на граници тадашње СР Југославије и Албаније, а званично завршена 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије повукла са Кошара на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а.

У борбама су учествовали дијелови 125. и 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, елементи 63. и 72. Специјалне бригаде, као и група страних добровољаца међу којима је највише било Руса.

На Кошарама је погинуо 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца, а рањено их је 256.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести