НОВОСТИ

Жунић: Постизборна криза је помно испланирана

22/10/2022

Постизборна криза је помно испланирана, тврди посланик Игор Жунић. Од избора чланова ЦИК-а који су партијски послушници опозиције, преко изборне кампање која је текла неуобичајено мирно, до фамозне изборне ноћи када је Јелена Тривић сама себе прогласила побједником, и на крају наредба ЦИК-а за поновно пребројаване гласова, све то потврђује тезу о испланираном сценарију.”Ако смо прекршили закон на почетку, након тога још једном, ако кршимо све временске рокове, да ли некоме може пасти на памет да то уради можда и може. Али онда сам сигуран да је то намјера да се изазове озбиљна криза, са озбиљним посљедицама”, рекао је Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС.

 

Игор Жунић

Игор Жунић

 

Уопште није дилема да ли је поновно бројање по Закону, свима је јасно да није, каже адвокат Александар Јокић. То што је ЦИК поновно бројање „прекрстио“ у контролно бројање не мијења суштину да је њихова наредба незаконита.

“Прво мора да се завшти бројање, да се објаве резултати, па тек онда по приговору или службеној дужности, да се ради поновно бројање. Овдје имамо ситуацију да понављамо разред који нисмо ни ишли. Немогуће је, чак је и логички немогуће, без обзира на то што је и Закон врло јасан, ми ни логички нисмо у могућности да радимо поновно бројање”, рекао је Александар Јокић, адвокат.

Неизбјежно је мијењати изборни систем у БиХ, каже политиколог Невен Ђенадија. На који начин, још је рано говорити, али је могуће кроз неколико година и велике припреме, добити електронско гласање или скенирање листића.

“Чини ми се да ће се у будућности због тога морати ићи на неко поједностављивање изборног процеса, самог изборног дана и гласања. Да ли ће то у коначници бити нека врста електронског гласања или ће се увести скенирање листића, о томе ћемо ускоро, али ово овако како је сад неће моћи још дуго потрајати”, рекао је Невен Ђенадија, политиколог.

Све се чешће чује да би изборни систем требао бити на републичком нивоу. Српској је неопходно вратити надлежности које јој припадају, а једна од њих би могла бити ријешена кроз републички Закон о изборима, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести