НОВОСТИ

Законитост аката НСРС оцјењује једино Уставни суд Српске

03/08/2021

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас да једино Уставни суд Српске може преиспитивати законитост Закона о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ.

 

Законитост аката НСРС оцјењује једино Уставни суд Српске

Законитост аката НСРС оцјењује једино Уставни суд Српске

 

„Сматрам да Уставни суд не може да пронађе на том плану ништа незаконито, јер је акте донијела Народна скупштина која је је легално и легитимно тијело Српске“, рекао је Петковић Срни поводом позива СДА да ОХР стави ван снаге овај закон.

Он је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић годинама гледа да се додвори високом представнику и оствари своје коначне циљеве међу којима је најопаснији укидање Српске.

Петковић је изразио увјерење да нелегитимно изабрани високи представник у БиХ Кристијан Шмит неће подлећи тим притисцима.

Он каже да не сумња да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске дати све од себе да сруши Закон о непримјењивању одлуке високог представника и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.

„Међутим, они морају бити свјесни да сваким притиском на судове и на високог представника само чине да БиХ има још мање и тиме не поспјешује суживот. Они морају бити свјесни да Бошњаци нису једини народ у БиХ“, поручио је Петковић.

Предсједништво СДА позвало је ОХР да стави ван снаге Закон о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ, а који је недавно усвојила Народна скупштина Српске.

Из ове странке наводе да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, као и правни тим СДА, предузети све неопходне активности како би овај и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести