НОВОСТИ

Идеја српског свијета

22/07/2021

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да ће се залагати за реализацију идеје српског свијета – да српска заједница било гдје у свијету има право да промовише вриједности српског начина живота.

 

Идеја српског свијета

Идеја српског свијета

 

Према његовим ријечима, то подразумијева православну вјеру, српски језик, српске школе, српска културно-умјетничка друштва, као и изучавање историје Срба.

Додик је појаснио да идеја о српском свијету значи да српска заједница у Аустралији, САД, Новом Зеланду промовише вриједности српског начина живота и да, гдје год да се Срби налазе у заједници, имају право да манифестују те вриједности и да их назову јединственим обликом који се зове српски свијет.

Према њговим ријечима, идеја о српском свијету показује да Србија нема никакве територијалне претензије.

“Србија нема никакве територијалне претензије, али има право да заштити наша уставна и међународна загарантована права. Идеја српског свијета је веома примамљива и ја ћу се залагати за њену раелизацију”, рекао је Додик данас новинарима у Бањалуци.

Додик је рекао да разумије муслимане који за све што се дешава код Срба сматрају да је уперено против њих, али то није тачно.

Он је рекао да су муслимани нашли “воштану фигуру Данијела Сервера” да извлаче неку причу о наоружавању да би наметнули причу да је Србија поново проблем.

“Њима је поново проблем Србија и њена јачина. Проблем је Република Српска што постоји, преживљава и што показује виталност и може да се развија”, поручио је Додик.

Извор: Срна

Остале Вијести