НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Извјештај да није било геноцида у Сребреници улази у историјску расправу

23/07/2021

Спољнополитички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић оцијенио је да извјештај међународне комисије о Сребреници, који демантује званични наратив о геноциду почињеном над Бошњацима, улази у историјску расправу која ће да траје једно вријеме.

 

Обрад Кесић

Спољнополитички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић

 

Кесић је оцијенио да на Западу за сада не постоји воља да се ово питање отвори, али да ће се временом и то промијенити.

 

„Научници, стручњаци, правници и сви они који се баве дешавањима на простору бивше Југославије, али и улогом Хашког трибунала као и правдом која је изграђена, сада имају приступ нечему што је темељно и на научни начин аргументовано, чиме се отвара могућност озбиљне расправе“, рекао је Кесић.

Он је указао на значај чињенице да ће извјештај бити послат институцијама, библиотекама, чланицама Савјета безбједности, земљама ЕУ и најважније – властима свих земаља.

Подсјећајући да је на Западу ово питање веома непопуларно, Кесић је рекао да су чланови комисије угледни људи глобалне репутације који су пристанком на учешће, преузели велику одговорност.

Кесић је напоменуо да је на Западу потпуно незахвално демонтирати конструкције иза којих стоји страна јавност, лобисти и државне институције, те оцијенио да постоји доза храбрости да ти стручњаци, експерти прихвате да се уопште баве тим питањима и под таквим околностима.

Према његовим ријечима, најважније је да су они објективно приступили свим питањима и покушали да отворе расправу о неким врло проблематичним ставовима Хашког трибунала и дијеловима пресуда које су донесене у случају Сребренице.

„Важно је да нико није демантовао да се десио злочин. У јавности се користе аргументи да је ово некакво негирање злочина, али то апсолутно није тачно. Ријеч је о покушају да се развеју нејасноће и дође до помирења између Бошњака и Срба на основу чињеница везаних за ту цијелу трагедију која се дешавала од 1992. до 1995. године“, рекао је Кесић, који је и шеф Представништва Републике Српске у САД.

Социолог Слободан Рељић рекао је да је у околностима непрестаног пропагандног бомбардовања овога пута понуђен ваљан одговор и проактиван приступ, те оцијенио да је некада било да је сто пута поновљена лаж истина, а данас се истина мора понављати сто, па и хиљаде пута, да би била прихваћена и заузела своје мјесто у савременим међународним односима.

„Када би и другој страни стало до истине, то би могло да се обезбеди неким консолидованим разговором, али како ми живимо у свету у којем је хибридни рат у току, овај извештај иза кога стоји међународна комисија и кредибилни људи од непроцењивог је значаја“, рекао је Рељић.

 

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести