НОВОСТИ

Изетбеговић и истомишљеници сервилни према странцима: Подаништво више и не прикривају

12/10/2021

Лидер СДА Бакир Изетбеговић и његови истомишљеници са шефом ДФ-а и чланом Предсједништва БиХ Жељком Комшићем на челу показују потпуно отворено подаништво према представницима међународне заједнице.

 

Комшић и Изетбеговић

 

То не би било спорно, објашњавају наши саговорници, да се истовремено не заклињу у суверенитет и државност БиХ. Посљедњи примјер таквог понашања показао је управо предсједник највеће бошњачке странке СДА који је поручио да неће разговарати с предсједником СНСД-а Милорадом Додиком без присуства странаца. Изетбеговић је тим ријечима одговорио на Додикову изјаву да је “спреман да разговара са било којим домаћим политичарем у БиХ, али без присуства странаца”.

Политиколог из Бањалуке Војислав Савић каже за “Глас Српске”, коментаришући сервилност Сарајева према странцима, да су до сада ствари морале да се изоштре како би се указало на то колико је апсурдно индиректно позивати странце да интервенишу и истовремено причати о независној БиХ и њеном интегритету.

“Више очигледно нема потребе да се било шта демаскира. Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић врло јасно, директно и недвосмислено позивају треће стране да им ријеше проблеме и створе унитарну БиХ ‘из ничега'”, каже Савић.

Он додаје да та сервилност има своју историјску вертикалу коју је јасно уочити, при чему, како истиче, говори искључиво о политичкој структури, не генерализујући карактер народа на овај или онај начин.

“Овакав начин комуникације према међународној заједници је очигледан знак очаја у којем се Сарајево налази зато што не показује способност да сједне и разговором пронађе компромис са Србима и Хрватима. Такав однос према проблемима у БиХ подсјећа на очајника који болује од терминалне болести и умјесто медицини и болничком третману, окреће се враџбинама и црној магији не би ли његов проблем волшебно нестао. Проблеми у политици и друштву не рјешавају се на тај начин, него цивилизовано и за преговарачким столом”, закључује Савић.

Портпаролка ПДП-а Ања Петровић каже да се ради о разрађеној тактици Додика и Изетбеговића у којој “један набаци лопту, а други је дочека”.

“То гледамо годинама и јасно је да они иза кулиса добро функционишу, јер им одговара хаос и дизање тензија. Међутим, невјероватан је поданички менталитет оних који се највише куну у суверену БиХ, попут Изетбеговића, а који упорно зазивају страну медијацију и протекторат. БиХ ће бити нефункционална земља док год не схвате да је једини начин да нормално профункционише да се постижу унутрашњи договори, засновани на поштовању дејтонских принципа, двоентитетског уређења и конститутивности народа”, каже Петровићева за “Глас Српске”.

Остале Вијести