НОВОСТИ

Изетбеговић нападао Српску у Будимпешти

24/09/2021

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, Бакир Изетбеговић, изјавио је данас у Будимпешти да је европски прут БиХ тренутно у застоју и за то оптужио Републику Српску тврдњом да су грађани БиХ таоци, како је навео, оних који сматрају да је њихово неотуђиво право да негирају геноцид.

 

Бакир Изетбеговић

Бакир Изетбеговић

 

Изетбеговић је на 10. конференцији предсједника парламената земаља Југоисточне Европе и држава чланица Вишеградске групе, рекао да Република Српска блокира институције БиХ само зато што им је, како је казао, законски забрањено “негирање геноцида и слављење ратних злочинаца”.

“Грађани БиХ су тренутно таоци оних који сматрају да је њихово неотуђиво право да негирају геноцид и да одликују осуђене ратне злочинце”, рекао је Изетбеговић, пренијела је Фена.

Упозорио је, наводи се, на примјере дискриминације у Републици Српској и додао да “предводници такве политике угрожавају Дејтонски споразум, а самим тим и мир и стабилност”.

“Посљедице такве антиевропске и антицивилизацијске политике не сносимо само ми у БиХ, већ она може да дестабилизује цијели регион, па и ЕУ”, казао је Изетбеговић.

Он је, наводи се, позвао државе чланице ЕУ на нулту стопу толеранције према креаторима деструктивне политике и на кориштење механизама којима се може зауставити и спријечити дестабилизација прилика.

Изетбеговић сматра да је БиХ за мир и стабилност и наставак европског пута потребно поштовање Дејтонског мировног споразума, Устава, важећих закона и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Казао је да БиХ од представника ЕУ очекује да, у складу с властитим принципима, активним ангажманом помогне у доношењу адекватног рјешења за измјене Устава и Изборног закона БиХ.

Чубриловић: Сви су остали криви, само он није

Предсједник Народне скупштине Реупбилке Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да је на данашњој сједници лидера парламената земља Југоисточне Европе у Будимпешти морао да реагује због непримјерених изјава предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бакира Изетбеговића, нагласивши да у БиХ нема других ријешења, осим компромисних.

Чубриловић је нагласио да је да је Изетбеговић почео да отвара питања која су потпуно одударала од теме саме сједнице којом су се бавили сви остали учесници, почев од предсједника парламената Вишеградске групе до предсједника парламената земаља Југоисточне Европе.

“Он (Изетбеговић) је за стање у БиХ оптужио прије свега СНСД и неке елементе унутар Републике Српске, а потом и ХЏ, те се представио као једини демократа у БиХ и једини који може да диктира демократске принципе по којима други треба да се понашају”, рекао је Чубриловић.

Он је истакао да Изетбеговић, вјероватно потпомогнут дијелом међународне заједнице, која му даје “вјетар у леђа за такве ставове”, мисли да је демократија оно што он каже или оно што диктира његова политичка опција.

“Све остале је напао. Сви су остали криви, само он није. Ја сам овђе морао да реагујем и да кажем да БиХ нема других рјешења, осим оних компромисних, а да је Изетбеговић један од оних који спада у групу реметилачких фактора унутар саме БиХ”, нагласио је Чубриловић.

 

ИЗВОР: Независне новине

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести