НОВОСТИ

Изетбеговић: Пројекат самостална Република Српска у оквиру дејтонске БиХ није спроводив

13/10/2021

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас да је спреман да разговара са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у Бањалуци и да пројекат самостална Република Српска у оквиру дејтонске БиХ није спроводив.

 

Бакир Изетбеговић

– Спреман сам на разговор и по питању деблокаде и мислим да се може елегантно изаћи из ситуације када је у питању примјена Инцковог закона – рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву након неформалног састанка са друга два члана Колегијума Дома народа Николом Шпирићем и Драганом Човићем.

Он је рекао да измјене Кривичног закона БиХ, које је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, могу бити стављене ван снаге или да се од ОХР-а затражи да их повуче, али да исти или сличан закон буде донесен у Парламентарној скупштини БиХ.

Према његовим ријечима, СДА “нема ништа против да се Јасеновац стави у тај закон”.

Изетбеговић је навео да је Шпирић инсистирао на разговору и комуникацији.

– Он тражи да се сједне и разговара, само нисам за тај формат Човић, Додик и ја, али сам спреман сјести са Додиком један на један или шири састанак делегација – рекао је Изетбеговић.

Он каже да је разговарајући са Шпирићем закључио да се неке ствари погрешно схватају у Републици Српској.

– Немамо намјеру да кочимо инвестиције у Републици Српској када су у питању градње електрана на Дрини са Србијом. Спремни смо да то помогнемо, само мора да буде испоштована држава – рекао је Изетбеговић.

Он додаје да су спремни да помогну када је ријеч о, како каже, “државној имовини у Републици Српској, јер је и Српска, кантони и општине све држава”.

Изетбеговић сматра да пројекат самостална Република Српска у оквиру дејтонске БиХ, коју је представио лидер СНСД-а Милорад Додик, није спроводив и да ће све, како каже, бити оборено одлукама ОХР-а или Уставног суда БиХ.

Он тврди да је ово до сада “најдиректнији удар на Дејтонски мировни споразум” и да очекује од ОХР-а да се “упусти у борбу са сепаратистичким и сецесионистичким политикама у Републици Српској”.

– Мораће се стати у крај и супротставити томе правосудни систем у БиХ, безбједносне службе, а ако се удари на територијалнни интегритет – Оружане снаге БиХ, међунардона заједница, ОХР, ми..-  рекао је Изетбеговић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести