НОВОСТИ

Изетбеговић: Странци да помогну реформу Устава и изборног законодавства

27/11/2021

СДА поздравља ангажман и подршку представника ЕУ и САД за реформу Устава и изборног законодавства, али је забринута због појединих најава да је потребно ријешити искључиво питање избора члана Предсједништва БиХ, што је заправо захтјев ХДЗ-а БиХ, изјавио је лидер СДА Бакир Изетбеговић.

 

Бакир Изетбеговић

 

Он је новинарима након сједнице Предсједништва СДА рекао да ХДЗ блокира избор Владе Федерације БиХ, да Клуб Хрвата у Дому народа или обара законе и друге документе или не жели да их разматра.

Изетбеговић је нагласио да СДА инсистира да о процесу преговарања о измјени Изборног закона учествују представници свих парламентарних странака и додао да је осуђен на пропаст покушај да се ради у редукованом формату којег чине ХДЗ и СДА, на којем инсистирају неки представници међународне заједнице.

Он је каже да је ОХР формирао експертску комисију која треба да предложи закон о државној имовини, што СДА поздравља, уз напомену да једини оквир за рјешавање тог питања могу бити пресуде Уставног суда БиХ о овој материји које БиХ “проглашавају искључивим титуларом”.

Изетбеговић је оцијенио као “неодговорне спекулације” наводе да ће се тиме створити услови за затварање ОХР-а и истакао да га брине што такви гласови долазе из међународне заједнице.

– Позитивна процјена ситуације у БиХ је један од услова. Никада нисмо били даље, имали лошију ситуацију. Надам се да се варам и да те спекулације и гласови који долазе нису истина – рекао је он.

 

Он тврди да “не постоји изворни Дејтон” на који се позива предсједник СНСД-а Милорад Додик, којег је поново окривио за актулену кризу у БиХ.

 

Говорећи о штрајку рудара, Изетбеговић истиче да им не смију бити смањење плате, али и да се мора обезбиједити стабилност електроенергетског сектора.

– СДА је става да се не смију смањити плате рудара на било који начин, угрозити стабилност тих плата. Истовремено, мора се обезбиједити стабилност електроенергетског сектора. Стога смо позвали представнике Електропривреде БиХ, рудника, Министарства енергије, рударства и индустрије ФБиХ и синдиката да кроз дијалог дођу до рјешења – каже Изетбеговић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести