НОВОСТИ

Изручења оптужених не могу бити селективна

24/08/2021

Српски члан Предсједништва Милорад Додик изјавио је да изручења оптужених за ратне злочине на могу бити селективна.

 

Милорад Додик

Српски члан Предсједништва Милорад Додик

 

Додик је рекао да су ствари свима јасне – БиХ не дозвољава изручење Ејупа Ганића, Насера Орића и осталих које потражује Србија, али би да буде изручен сваки Србин који им падне на памет.

То питање је суочено са уставима, рекао је он, подсјетивши да је Србији забрањено да изручује своје грађане.

“Ти људи тамо имају држављанство Србије, али има исто тако и питање везано за правну сарадњу, судску сарадњу и све треба да се рјешава у оквиру тога”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, не може се сматрати да неко има обавезу, а да други ту обавезу немају.

“Када је Србија потраживала Ганића онда је читав свијет скочио да се то не догоди… Ако идемо да испоручимо све, онда свако сваког нека испоручи и ето договора, а не селективно”, рекао је Додик.

Додик је навео да је био на састанку када је предсједник Србије Александар Вучић испоручивао вакцине Сарајеву и када су тражили двојицу за које правосуђе Србије има доказе да су починили злочине против Срба.

“Добро је што правосуђе Србије сада прогања све злочинце који су чинили злочине против Срба било гдје. И ја се слажем с тим, то треба да уради”, рекао је он.

Додик је оцијенио да правосуђе БиХ ничему не служи, поготову да ријеши то питање.

“То правосуђе је више искомпликовало то питање него што је успјело да ријеши. То је зато што је то урадио високи представник, америчка и друге амбасаде који су држали то судство и тужилаштво под својим упутама”, рекао је он.

Додик је навео да је знао тачно име жене из америчке Амбасаде која је наређивала тужиоцима да подигну оптужницу против Милорада Додика.

“Па кад јој тужиоци кажу `ми немамо основа`, она каже `не занима ме, важно је само да подигнете оптужницу`. То они раде, можда и данас то раде, ја не знам, али у сваком случају знам име жене. И прођем крај ње као поред стога сијена, како кажу у мом крају.

Ако она сматра да некога треба затворити без обзира на разлоге, онда шта ја имам са њима да причам и представницима такве политике, без обзира што је ријеч о америчкој политици… У сваком случају БиХ може да побиједи искључиво договором два ентитета, три народа и немијешањем странаца”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, из БиХ морају да оду они који себе представљају као високог представника, јер високи представник не постоји и треба да оду још и тројица страних судија.

“Кад то завршимо онда можемо да се крећемо даље. Док то не завршимо имаћемо ову ситуацију. Колико ће трајати, да ли ће то одржати БиХ, не знам, послије овога у Авганистану и пада тих који су промовисали себе како граде државе… Шта су изградили у БиХ? Изградили су опште неповјерење које је веће него што је било у првим годинама након рата”, рекао је Додик.

Он је истакао да данас никаквог повјерења нема између муслимана и Хрвата, као и између Бошњака и Срба.

“Добро је што се можемо кретати. Залажем се за то, да без обзира каква политичка рјешења буду, да људи имају право на слободу кретања, трговину и остало. Нико то не треба да оспори”, рекао је Додик.

Он сматра да ово треба да се заврши искључиво политички, а они озбиљни код Бошњака који ово прате морају да буду свјесни куда се ово креће.

Извор: Срна

Остале Вијести