НОВОСТИ

Инцково писмо ЕУ доказ да је дјеловао против Срба

31/10/2021

Бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, нетом прије него што ће завршити свој вишегодишњи мандат у БиХ, поново је напао Републику Српску и њене лидере, тражећи од Жозефа Бореља, високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику, да уведе санкције поједним функционерима из Српске.

 

Валентин Инцко

 

Писмо Борељу, које су објавили федерални медији, Инцко је написао 17. маја ове године.

На његовој листи за санкције, између осталих, нашли су се српски члан Предсједништва БиХ и предсједник највеће странке у Српској СНСД Милорад Додик, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, в.д. директора “Електрокрајине” Бањалука и предсједник НДП-а Драган Чавић, министар у Влади Републике Српске и предсједник СП-а Петар Ђокић, као и Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Српске и лидер ДЕМОС-а.

Званични Брисел на писмо Валентина Инцка никад није одговорио, а бивши високи представник је, чини се, поново покушао да сатанизује један народ у БиХ.

“Приморан сам тражити санкције ЕУ како бих заштитио Босну и Херцеговину. Дубоко увјерен да би конкретне европске санкције, забрана путовања у ЕУ и замрзавање рачуна имали озбиљне посљедице и увелико смањиле антидејтонско понашање у овој лијепој, али проблематичној земљи”, писао је тада Инцко.

Повод за Инцково писмо Борељу били су закључци Народне скупштине Републике Српске, донесени на сједници 11. маја 2021. године, којима ово законодавно тијело “одбија захтјев високог представника и подржава раније одлуке Одбора за 25. годишњицу Народне скупштине Републике Српске”.

Подсјетимо и то да је Валентин Инцко прије одласка из БиХ наметнуо и допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Остале Вијести