НОВОСТИ

Инцко наметнуо одлуку о забрани негирања геноцида

23/07/2021

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

 

Валентин Инцко наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ

Валентин Инцко наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ

 

„Закон који слиједи и који чини саставни дио ове одлуке ступа на снагу како је предвиђено у члану два тог закона, на привременој основи све док га Парламентарна скупштина БиХ не усвоји у истом облику, без измјена и допуна и без додатних услова“, саопштено је из Канцеларије високог представника у БиХ.

 

Ова одлука ступа на снагу одмах и одмах се објављује на службеној интернетској страници ОХР-а и у “Службеном гласнику БиХ”, наводи се у саопштењу.

 

Закон, између осталог, прописује да ко јавно одобри, порекне, грубо умањи или покуша оправдати злочин геноцида, злочин против човјечности или ратни злочин утврђен правоснажном пресудом биће кажњен казном затвора од шест мјесеци до пет година, наведено је у данашњој одлуци високог представника Валентина Инцка.

Такође, један од наметнутих чланова је и тај да и онај ко додијели признање, награду, споменицу или било какав подсјеник или привилегију особи осуђеној правоснажном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин или именује јавни објекат по особи која је осуђена казниће се казном затвора од најмање три године.

“Починилац кривичног дјела из става (1) до (4) овог члана који је дужносник или одговорна особа или запосленик у институцији власти или било којем органу који се финансира путем јавног буџета, казнит ће се казном затвора од најмање три године”, наводи се у наметнутим рјешењима.

Високи представник у Босни и Херцеговини, наметнуо је данас допуне у Казненом закону Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

“Закон који слиједи и који чини саставни дио ове Одлуке ступа на снагу како је предвиђено у чланку 2. тог Закона, на привременој основи све док га Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине не усвоји у истом облику, без измјена и допуна и без додатних услова”, саопштено је из Канцеларије високог представника у Босни и Херцеговини.

Како се додаје, ова Одлука ступа на снагу одмах и одмах се објављује на службеној интернетској страници канцеларије високог представника и у “Службеном гласнику Босне и Херцеговине“.

 

Извор: блпортал

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести