НОВОСТИ

Инцко покушао да анатемише Србе, ово је удар и на Србију као матицу

28/07/2021

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да Валентин Инцко својом одлуком о наметању закона којим се забрањује негирање геноцида у Сребреници покушава да мијења историју трагичних сукоба на овим просторима с намјером да се један слободарски, антифашистички народ прогласи геноцидним.

 

Професор уставног права Синиша Каран

Професор уставног права Синиша Каран

 

„Независна комисија је својим извјештајем доказала колики је стварни обим тих злочина. Жртава је исти број, и бошњачких и српских. Дакле, нема геноцида. А он на овај начин хоће да историја другачије посматра српске жртве“, рекао је Каран.

Он је оцијенио да је ова ситуација учинила да се политичка сцена уједини, јер је ово удар на српски народ.

„И Србија, као земља матица српског народа је на удару, јер ово је анатемисање српског народа и Срба у цјелини на један перфидан начин. Намјера је да се један слободарски, антифашистички народ прогласи геноцидним народом. Легитимно је право Србије да реагује“, рекао је професор Каран.

Он је истакао да Инцкова одлука представља увођење вербалног деликта, те нарушава основну вриједност гаранције слободе изражавања.

„Одлука грађанина Инцка, јер он за нас не постоји, он за нас није никакав високи представник, уводи вербални деликт што је нонсенс у 21. вијеку. Посљедњих 26 година својим одлукама они крше Дејтонски споразум. Он једноставно не може да доноси законе, Анекс 10 споразума је једини правни извор, а то није законодавна сфера. Нарушио је правну сигурност и Устав БиХ и Дејтонски споразум“, рекао је Каран.

Он је навео да је Инцко повриједио и међународно право по више основа, прије свега Европску конвенцију о људским правима и слободама која је уграђена у Устав БиХ.

Оспоравајући правни основ за доношење Инцкове одлуке, Каран је истакао да је у исто вријеме нарушио и демократско право изабраних представника народа, ко доноси законе, како се бирају званичници, елиминисао је изборно право грађана.

„У том смислу је то његов лични чин. У односу према три конститутивна народа стао је на страну једног – бошњачког против српског. Беспредметно је улазити у његову одлуку, али када бисмо ушли у њену анализу, пуна је мањкавости. Ипак, није вриједна чак ни коментарисања“, оцијенио је Каран.

Поводом оцјена да спорни Инцков закон заправо крије намјеру да Република Српска једног дана буде угашена као држава која је настала наводно на геноциду, што овај закон имплицира, Каран је оцијенио да нико не може да угаси Републику Српску, те да то покушавају више од 25 година.

„Могу да стварају проблеме, али уништити Републику Српску неће“, закључио је Каран.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести