НОВОСТИ

Како Ескобар разговара са Додиком, а како са Шаровићем?

29/10/2021

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић поручио је данас да ако Додик може разговарати са Ескобаром, може и он. Иако ниједан опозиционар, из оправданих разлога, није потврдио разговор са Ескобаром у којем је он тражио да се не подржи политика Милорада Додика, опозиција је ипак тако поступила и напустила Скупштину Републике Српске током посљедње сједнице када се одлучивало о вету српског члана Предсједништва БиХ.

 

Милорад Додик

Милорад Додик

 

Замјеник помоћника државног секретара САД за западни Балкан Габријел Ескобар рекао је да је позвао лидере политичких странака у БиХ да не подрже политику Милорада Додика о повлачењу из заједничких институција.

“Лично сам обавио серију телефонских разговора са политичким лидерима у БиХ, а ускоро ћу и ићи у посјету том региону”, рекао је Ескобар на саслушању у Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса.

Како каже Шаровић, његово је право да се сусретне са Ескобаром, ако то може и Додик. Мада, очигледно је да постоји разлика између њихових сусрета, са једним Ескобар разговара, док другом наређује.

Опозиционари су гласно данас поручили да нису разговарали са Ескобаром, што је и логичан потез. Да су признали, њихова одлука да напусте Скупштину Српске била би наредба страног фактора или како сам Ескобар каже, позив да не подрже политику Додика.

 

Разговор Шаровића и Ескобара, који он демантује да се десио, резултирао је празним скупштинским клупама и не подржавање вета српског члана Предсједништва БиХ.

 

Са друге стране, разговор Додика и Ескобара протекао је уз пријетње на које је Додик одговорио са “је*е ми се за санкције”. Тада су опозиционари не прихватање пријетњи и реакцију Додика окарактерисали као недипломатску комуникацију. Они са Ескобаром, разговарају другачије.

Није спорно да Ескобар зове и интервенише како нешто треба да се ради. Спорно је што дио опозиције или политичара у Српској слуша шта им је речено. Зато треба до краја истјерати ко је тачно послушао да игра како Ескобар свира, став је и аналитичара из Београда.

 

“Није проблем ако их неко позове али о томе мора да се обрати, да сви знају шта је, да нема шта да се крије, а овако показују да је тај позив мијења све”, каже Стевица Деђански, политички аналитичар.

 

Гостујући у емисији “Досије”, посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да је Народна скупштина Републике Српске због опозиције изгубила да потврди вето српског члана Предсједништва БиХ, јер је то једина политичка моћ Народне скупштине и Републике Српске.

Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а је указао да су се први ефекти Ескобаровог позива могли виђети када је опозиција напустила посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске и није жељела да учествује у заштити виталног интереса Српске, а сигурно је да ће и њихови наредни потези бити одређени Ескобаровим наредбама.

Истовремено, рекао је он, ти људи који су то тражили од опозиције у Републици Српској пријете некаквим санкцијама Милораду Додику, СНСД-у и људима из СНСД-а.

“Ни Милорада Додика нити било кога од нас никакве пријетње санкцијама неће на било који начин уплашити, нити поколебати да радимо оно што је наш једини задатак и наш једини посао – да проводимо вољу грађана Републике Српске, да се боримо за интересе Републике Српске и да радимо само и искључиво оно што наш народ од нас тражи а то је јака Република Српска у складу са њеним уставним овлашћењима загарантованим у Дејтонском мировном споразуму”, рекао је Ковачевић.

Остале Вијести