НОВОСТИ

Калабухов: Активности именованог високог представника нису законите

18/10/2021

Русија сматра да активности једнострано именованог високог представника у БиХ Кристијана Шмита нису законите, изјавио је амбасадор Русије у Сарајеву Игор Калабухов.

 

Игор Калабухов

 

Он је за руски лист Известија напоменуо да недостатак сагласности Савјета безбједности УН са неодобреном одлуком западних партнера да именује Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ значи да његово именовање није одобрено.

Калабухов је рекао да је став Русије добро познат, а то је да је “вријеме високог представника прошло”, уз подсјећање да Москва одавно заговара укидање те функције, пренио је ТАСС.

Говорећи о присуству НАТО-а у региону, амбасадор Русије нагласио је да у БиХ нема сагласности у вези са потенцијалним придруживањем Алијанси, те да Москва вјерује да се европска стабилност може осигурати само стварањем заједничког европског безбједносног система, а не кроз проширење Сјевероатлантског савеза.

– Сматрамо да се таква стабилност, не само појединачних држава већ Европе уопште, може обезбиједити искључиво стварањем заједничког система европске безбједности, а не проширивањем НАТО-а, који је остао инструмент Хладног рата – додао је Калабухов.

ТАСС подсјећа да су БиХ и Србија једине земље на Балкану које се још нису продружиле НАТО-у.

Остале Вијести