НОВОСТИ

Калинић: Опозиција мора да зна да Српска није на продају

30/10/2021

Све може бити на продају у животу, то је таква порука животна али држава не може бити никада и никоме и опозиција о томе мора да води рачуна.

 

Драган Калинић

Драган Калинић

 

Ово је порука Драгана Калинића, бившег предсједника Народне скупштине Српске. Говорећи у нашој емисији ”Прича се” о јубилеју Парламента, Калинић је рекао и да су западне силе дебело упетљале своје прсте у дешавања у БиХ

„Желе да политичком силом и политичким насиљем изгурају један концепт који у суштини одговара само једном народу у БиХ, а то су Бошњаци. Видимо да се и Хрвати, на одређен начин дистанцирају од те идеје о грађанској држави и преферирају идеју о заштити националног идентитета“, рекао је Калинић.

За тридесет година постојања Народна скупштина је била на првој линији одбране српског народа у БиХ. Без Републике Српске и њене Скупштине, српски народ би доживио нови погром. Због тога се морала и формирати Скупштине српског народа у БиХ, рекао је Слободан Бијелић, посланик у првом сазиву највишег законодавног тијела Српске, гостујући у нашој емисији “Прича се”.

 

“Треба рећи да је Република Српска настала баш тако као брана новом покољу над Србима скраја овог двадесетог вијека који би био трећи по реду у том истом вијеку. Дакле ми смо се одбранили, стасали и имали своју војску”, рекао је Бијелић.

 

Током година Република Српска је трпила огромне притиске међународне заједнице да своје дејтонске надлежности пренесе на ниво БиХ. Увијек када је било тешко и када се одлучивало о реформама и преносу надлежности постојало је јединство у Скупштини, истиче Велимир Сакан.

“Знали смо да је то један велики изазов за све нас и да је судбина Републике Српске и грађана Републике Српске битнија од неких различитих политичких превирања и све те реформе смо изнијели заједно и свакако треба похвалити у том времену све те политичке лидере, странке и носиоце тих функција гђе смо у свим тим процецима заједно изнијели тај терет”, каже Сакан.

Сакан каже да долази вријеме нових изазова и притисака на Републику. Због тога је јединство неопходно.

Остале Вијести