НОВОСТИ

Канцеларија високог представника нема никакав значај за Српску

12/06/2021

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је да Канцеларија високог представника у БиХ нема никакву улогу и никакав значај за Републику Српску.

                                         

Александар Боцан-Харченко

Руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко

                                                                             

Боцан-Харченко је навео да је то и званичан став српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика који годинама тражи затварање те канцеларије, а Руска Федерација подржава тај захтјев.

 

Он је подсјетио да је консензус основно правило по коме мора да ради Савјет за имплементацију мира, а правило су партнери у том савјету почели да крше прије неколико година.

„Валентин Инцко говори као да постоји одлука руководећег одбора, а то је лаж јер Руска Федерација није дала никакву сагласност“, рекао је Боцан-Харченко говорећи о покушајима наметања новог високог представника у БиХ.

Он је додао да сада желе да изведу још један покушај уставне реформе, да одузму моћ и овлаштења Републици Српској, а та централизација би омогућила да БиХ постане чланица НАТО-а.

Према његовим ријечима, ако Запад не одустане од овог нелегитимног покушаја, упркос томе што се Русија противи, онда ће ова ситуација довести до додатне напетости.

„Али, не могу да кажем да ће се десити нешто ванредно – они ће сматрати да је високи представник постављен, Република Српска ће сматрати да је он нелегитиман и да не постоји и неће бити никакве сарадње с њим“, рекао је Боцан-Харченко.

Када је ријеч о нон-пејперима о Косову и Метохији, он је навео да има више претпоставки, једна од њих је да су у питању подметања, а друга је да су испитиване реакције.

Он је истакао да предсједник Србије Александар Вучић има јасан став о Косову и Метохији који се неће промијенити, а формиран је на основу националних интереса Србије.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести