НОВОСТИ

Ковачевић: Борити се за Српску на уставан начин

12/10/2021

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас да је важно да грађани Републике Српске разумију да тренутно постоје двије опције – да се, како предлаже опозиција, не ради ништа и да се поздравимо са Српском или да се боримо да је сачуавамо на начин који Устав омогућава.

 

Радован Ковачевић

– Јако је битно да грађани Републике Српске разумију, да ми тренутно имамо двије опције, једна опција је да, како предлаже опозиција, не радимо ништа, да послије тога што су нам одузели пољопривредно земљиште, што су нам одузели шуме, да чекамо да нам одузму и воде, да чекамо да нам одузму и ваздух, да чекамо да нам одузму све што на било који начин зове Република Српска и што на било који начин припада Републици Српској – рекао је Ковачевић.

Он је за АТВ истакао да је ријеч о преко 50 одсто територије Републике Српске.

– Са овим што су нам сада одузели, ради се о више од 50 одсто територије Републике Српске. Да ли је то нешто што ми треба да толеришемо? Опција један је да, како опозиција каже, не радимо ништа и да чекамо кад ће они из Сарајева, они из међународне заједнице тај посао да заврше и да се поздравимо са Републиком Српском, а опција два је та да се боримо на начин, на који је Устав дао могућност – навео је Ковачевић.

Он је истакао да СНСД и Милорад Додик предлажу да се бори за оно што у Уставу пише.

– Да ли постоји бољи начин да се борите око тога, да се враћате на оно што у Уставу пише? То је оно што је приједлог Додика и СНСД-а, али што је исто тако усаглашено унутар свих странака владајуће већине у Републици Српској и што је најбитније ми позивамо и странке опозиције да сједну са нама за сто и да ово буде нешто што ћемо јединствено да урадимо – истакао је он.

Ковачевић истиче да је то једини начин да се сачува Република Српска и да јој се врати оно што јој припада као страни потписници Анекса четири Дејтонског споразума, односно Устава БиХ, те указује да се по повратку у те оквире може разговарати о било чему.

Он каже да је евидентно да у Сарајеву, прије свега код представника бошњачке политике, не постоји никаква воља да се на било који начин испоштују захтјеви и позиције Републике Српске, већ да постоји само воља да се Српска уништи.

– То је нешто, на шта ми не пристајемо, ми ћемо се томе супроставити апсолутно свим расположивим средствима наравно, демократским средствима. Ућићемо у Народну скупштину Републике Српске, донијети све оне потребне одлуке које су у складу са Уставом, вратити Републику Српску у оно што је Устав за Републику Српску предвидио – поручио је Ковачевић.

Он је додао да је све оно што говоре људи из опозиције, нажалост, апсолутно индентично ониме што говоре управо ови из Сарајева који раде на томе да Републике Српске не буде.

– Ми мислимо да је то јако лош приступ који ће грађани и те како знати да препознају. Позивамо људе из опозиције да се уозбиље, да схвате озбиљност овог историјског тренутка за Републику Српску, да стану на страну са нама и грађанима у одбрани Републике Српске, а не да стоје на страни са онима из Сарајева који желе да Републике Српска нестане. То је избор за њих. Ми их позивамо да направе прави избор – изјавио је Ковачевић.

Остале Вијести