НОВОСТИ

Ковачевић: Бошњачка политичка структура ниподаштава институције БиХ

05/10/2021

Одгађање војне вјежбе Војске Србије и Оружаних снага БиХ на Мањачи ниподиштавање је институција у БиХ од бошњачке политичке структуре, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

 

Радован Ковачевић

 

Ковачевић је истакао да они који се заклињу у БиХ одгађањем вјежбе наносе огромну штету БиХ и додао да ту уврштава и главног експонента бошњачке политичке структуре /предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Жељка Комшића.

Он је рекао за БХТ1 да је то незамисливо да се догоди у било којој другој земљи.

– Хајде да пробамо да замислимо било коју другу земљу у Европи да се догодило овако нешто. Хајде да замислимо да секретар САД донесе једну такву одлуку без одлуке предсједника државе. То је незамисливо и немогуће – појаснио је Ковачевић.

Он је рекао да одгађање вјежбе није једини случај ниподиштавања институција БиХ, те је навео као примјер и наступ Комшића на Генералној скупштини УН без сагласности Пресједништва БиХ.

– Имамо чињеницу да /министар иностраних послова у Савјету министара/ Бисера Турковић свако мало у потпуности солира и без одлуке Предсједништва БиХ повлачи одређене потезе – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, то је доказ да бошњачка политичка структура никада није прихватила Дејтонски мировни споразум, ни чињеницу да у БиХ живе и српски и хрватски конститутивни народи.

– Потпуно игноришу вољу и интересе та два народа и у потпуности самовољно доносе одлуке на штету ова два друга народа – рекао је Ковачевић.

Он је поручио да такве ствари неће проћи без одговора, те да је јасно да је војна вјежба одгођена јер се ради о војсци Србије.

– То нећемо прихватити и војна вјежба је нешто од чега нећемо одустати. Војска Србије ће доћи на територију Републике Српске и територију БиХ, јер је то усвојено у институцијама БиХ и од тога нећемо одустати – поручио је Ковачевић.

Он је рекао да се закључци Народне скупштине Републике Српске у потпуности поштују, те да ће тако остати “све док се не повуче срамна одлука коју је донио посљедњи високи представник у БиХ Валентин Инцко”.

– Говоримо о срамној одлуци о наметању допуне Кривичног закона БиХ – рекао је Ковачевић и подсјетио да у првом закључку стоји да не постоје услови да представници Републике Српске тренутно учествују у доношењу одлука на нивоу заједничких институција.

Он каже да се у том контексту неће доносити одлуке, осим онда када се процијени да треба да буду заштићени интереси Републике Српске.

Ковачевић је додао да, када је ријеч о раду Савјета министара у вези са доношењем одлуке о привременом финасирању институција БиХ, нису прекршени закључци Народне скупштине Републике Српске.

– Људи из опозиције су тада коментарисали да је то срамно, да су у питању плате људи из Републике Српске, те да би такво нешто требало да се уради. Онда када су видјели да је /српски члан Предсједништва БиХ/ Милорад Додик спреман да повуче ту одлуку, као и да преузме одговорност за такву одлуку, онда су чисто из политичких разлога рекли да то није придржавање /закључака Народне скупштине Републике Српске/ – навео је Ковачевић.

Остале Вијести