НОВОСТИ

Коме су поклонили повјерење становници Сарајевско-романијске регије (ВИДЕО)

08/10/2022

Становници сарајевско-романијске регије на општим изборима свој глас већински су дали СНСД-у и његовим коалиционим партнерима, и за предсједника Републике Српске и за српског члана Предсједништва БиХ.

 

становници Сарајевско-романијске регије

становници Сарајевско-романијске регије

 

Из Изборне јединице 8, коју чини шест општина Источног Сарајева, плус Рогатица и Хан Пијесак, готово је извјесно да ће у Народну скупштину бити изабрано осам посланика, што се до сад никад није десило.

Право гласа у тој изборној јединици има близу 70.000 бирача.

Гласање за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва показало је да грађани Источног Сарајева више вјерују кандидатима СНСД-а. Жељка Цвијановић и Милорад Додик побиједили су противкандидате Мирка Шаровића и Јелене Тривић у седам од осам општина у Изборној јединици 8, чак и у онима гдје је на власти СДС. Поражени су у Источном Старом Граду, општини са малим бројем гласача. Занимљиво, Шаровић је изгубио у матичној општини, Источно Ново Сарајево.

Наклоност СНСД-у и коалиционим партнерима показало је и гласање за посланике у Народној скупштини Републике Српске. Од укупно четири директна мандата, СНСД је освојио два, СДС и ДЕМОС по један.

Појединачно, највише гласова добио је актуелни градоначечник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, носилац листе СНСД-а за НСРС.

– Одмах на почетку рекао сам да нећу мандат, вратићу га сљедећем с листе, а ја настављам да радим као градоначелник по усвојеном плану од 2022. до 2026. године – каже Ћосић.

Као и Ћосић, актуелни начелник Источне Илиџе Маринко Божовић најављује могућност да не преузме мандат који је освојио као носилац листе СДС-а, али из сасвим других разлога. Ако то и учини, замијениће га сљедећи по броју гласова Дарко Берјан.

– Сачекаћу потврђивање изборних резултата. Након што се заврши пребројавање гласова за предсједника, уколико Јелена Тривић буде предсједница Републике, нећу вратити посланички мандат, а ако се то не деси, онда ћу остати начелник. Нећу бити опозициони посланик сигурно – каже Божовић, који је био носилац листе СДС-а за НСРС.

Иако бројање није завршено, калкулише се да ће ИЈ 8, односно Источно Сарајево, Рогатицу и Хан Пијесак представљати седам, а можда и осам послника. Осим четири директна, у Скупштину ће са компензационих листи ући три, а можда и четири посланика.

ДНС нема директних, зато има два компензациона мандата – Николину Шљивић и Предрага Нешића.

С компензационе листе ПДП-а у НСРС улази Марина Благојевић из Пала, а могуће је да поново у скупштинским клупама буде СДС-ова Соња Караџић Јовићевић.

Из Источног Сарајева изабрана су и два посланика у Представничком дому ПС БиХ, СНСД-ов Мирослав Вујичић и СДС-ов Дарко Бабаљ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести