НОВОСТИ

Кошарац: Изборни губитници путем ЦИК-а желе да оспоре вољу грађана

11/10/2022

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац изјавио је да изборни губитници у Републици Српској путем Централне изборне комисије БиХ желе по сваку цијену да дестабилизују политичку ситуацију, оспоре изборну вољу грађана и издејствују поништавање избора.

 

Сташа Кошарац, ФОТО: РТРС

 

Кошарац је нагласио да ЦИК БиХ, уз часне изузетке, чине чланови политичких партија које су изгубиле изборе у Републици Српској и Федерацији БиХ. При томе, подсјетио је он, изабрани су и именовани мимо закона и конкурсних процесура.

– Очигледно је да код изборних губитника постоји идеја о могућем поништавању избора и да иду на ту опцију посредством незаконитих одлука ЦИК-а БиХ. Незаконита одлука о поновном бројању гласова за мјесто предсједника Српске опасан је преседан који не само да усложњава ионако ровиту политичку ситуацију, него и озбиљно пријети да угрози мир и стабилност на овим просторима – оцијенио је Кошарац за Срну.

Према његовим ријечима, ЦИК БиХ је спорном одлуком прекршио Изборни закон и предвиђене процедуре, те постао директан саучесник ПДП-ових и СДС-ових насртаја на слободну изборну вољу грађана Републике Српске.

Кошарац је истакао да је посебно забрињавајуће што је ЦИК БиХ у кратком временском року промијенио став, на начин да је првобитно тврдио да су захтјеви за поновно пребројавање гласова преурањени, а онда је напрасно одлучио да се гласови ипак преброје, без обзира на јасна упозорења о кршењу Изборног закона, прописаних рокова и услова на који начин и када се то треба урадити.

– ЦИК је подлегао притиску опозиционих уличних протеста. Умјесто да се бави својим административним послом, ЦИК се опредијелио да прекрши закон, те да прати шта ради опозиција и испуњава њихове захтјеве. На тај начин су драстично довели у питање изборну вољу грађана – поручио је Кошарац.

Он је навео да се све ово дешава пред очима међународне заједнице, која је до јуче тврдила да је изборни процес протекао на фер и коректан начин.

– Очигледно је да се и дио међународног фактора сврстао на страну незаконитог дјеловања, те ни они неће бити амнестирани од одговорности за потенцијалне нестабилности у наредном периоду – додао је Кошарац.

Он је истакао да СНСД, као апсолутни изборни побједник у Републици Српској, има свој став о поновном бројању, те да је оштри противник незаконитог дјеловања ЦИК-а БиХ и покушаја да се манипулише изборном вољом грађана.

– Недопустиви су напади суверенитет изборног процеса и демократски капацитет Републике Српске. Народна воља исказана на изборима је светиња у сваком демократском друштву и она се мора поштовати – закључио је Кошарац.

 

Остале Вијести