НОВОСТИ

Кошарац: Наша улога је да штитимо интересе Српске

02/02/2022

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су српски представници у Савјету министара потпуно привржени примјени закључака Народне скупштине Републике Српске, нагласивши да не постоји било какво политичко кретање без ставова институција Српске.

 

Сташа Кошарац

 

– Наша улога је да штитимо интересе Републике Српске, а не да развијамо институције БиХ на начин како то желе бошњачка политичка структура и неки страници у БиХ – рекао је Кошарац у изјави за Срну.

Упитан да прокоментарише скупштинску расправу о актуелним политичким и економским питањима у БиХ, Кошарац је нагласио да су институције Републике Српске поново показале свој демократски капацитет и да је парламент Српске кључно мјесто у којем се могу исказати све политичке различитости.

– СНСД и наши коалициони партнери континуирано афирмишу дијалог свих страна у БиХ о отвореним питањима. Наш став је да рјешења морају бити плод домаћег разговора, уз пуно уважавање Устава и Дејтонског споразума, те принципа равноправности ентитета и конститутивних народа – рекао је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Према његовим ријечима, представници власти у Републици Српској показали су опредијељеност да у демократском духу воде дијалог са свим странама о отклањању узорака и превазилажењу постојеће политичке кризе, како би се дошло до рјешења у корист свих народа и грађана.

– То је изузетно храбар и достојанствен потез, посебно у данашњем времену када су поједини такозвани међународни ауторитети навикли на полтронизам одређених политичких структура. Овим се поново показало да Милорад Додик и СНСД нису играчи страног фактора, већ достојни представници српског народа и Републике Српске – поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, јучерашња сједница Народне скупштине најбољи је показатељ да опозиција нема визију и идеју, те да се њихова политика искључиво своди на нападе на Милорада Додика, који проводи искрену и одговорну политику према Републици Српској.

– Јуче смо чули само опозиционе неартикулисане крике, од којих су поједини са медицинског аспекта изузетно забрињавајући. Изгледа да је то једино што опозиција има – додао је Кошарац.

Он је нагласио да је посебно охрабрујуће да је Република Српска и код других народа препозната као мјесто доброг живљења и добрих политика.

– Порука Драгана Човића, као легитимног представника хрватског народа, да чувамо Републику Српску побједа је политике Милорада Додика и СНСД-а. Узимајући у обзир шта су Хрвати у БиХ у одређеном историјском моменту изгубили, Човић и хрватски народ несумњиво много више од опозиције у Српској цијене Републику Српску и оно што српски народ има – рекао је Кошарац.

За разлику од политичких представника Срба и Хрвата, нагласио је Кошарац, бошњачка политичка структура избјегава дијалог са друга два конститутивна народа, очекујући да неко са стране наметне рјешење.

Он је поновио да је међународни интервенционизам потпуно неприхватљив, те да су наметнуте одлуке бивших високих представника додатно закомпликовале односе у БиХ и нису биле у служби помирења и укупног напретка.

Према његовим ријечима, највећи политички проблем у БиХ је политика коју промовишу Изетбеговић и СДА, а која је неодговорна, искључива и ослоњена искључиво на страни фактор.

– Изетбеговић тражи “политичку садаку” западних сила, док Република Српска и Милорад Додик промовишу сарадњу и дијалог, те рјешења кризе у оквиру Дејтона и Устава, у чему имамо подршку легитимних представника хрватског народа у БиХ – поручио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести