НОВОСТИ

Кошарац: Политичке структуре из ФБиХ да објасне грађанима зашто опструишу стратешке пројекте

27/10/2022

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац осудио је покушаје политичких структура из ФБиХ да блокирају изградњу нове источне гасне интерконекције на правцу граница Србија-Република Српска/БиХ-Бијељина–Бањалука-Приједор-Нови Град.

 

 

Кошарац је истакао да су министри из ФБиХ на јучерашњој сједници Савјета министара били против потписивања споразума између БиХ и Србије о изградњи поменутог гасовода, који има кључну улогу за дугорочну енергетску стабилност у Републици Српској и фБиХ.

– Политичке структуре из ФБиХ поново блокирају стратешки важне пројекте у Републици Српској! Немогуће је наћи оправдано и рационално објешњење за такве поступке, будући да је ријеч о пројекту чија ће реализација као резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом – навео је Кошарац у изјави за Срну.

Истакао је да институције Републике Српске и њени представници на заједничком нивоу у потпуности подржавају пројекте који ће обезбиједити више интерконекција, како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката у Републици Српској и ФБиХ.

– То се односи и на источну и на јужну интерконекцију, коју никада нисмо оспоравали. Није логично, у крајњој линији није ни фер, да Федерација блокира обје интерконекције из политикантских разлога – поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, реализација енергетских пројеката ће допринијети дугорочном и поузданом снабдијевању гасом, али и бржем економском развоју, побољшању стандарда и квалитета живота, као и заштити животне средине.

– Све земље на свијету настоје да обезбиједе довољне количине хране и енергената у ситуацији глобалних поремећаја на тржишту. Ми имамо шансу за нове изворе гаса и зато је недопустиво да ФБиХ буде против тога. Дужни су да грађанима и Српске и ФБиХ објасне зашто опструишу стратешки важне пројекте, посебно у времену глобалне енергетске кризе – нагласио је Кошарац.

Подржао и поздравио активности институција и представника Републике Српске на свим нивоима власти када је ријеч о реализацији енергетских пројеката.

– Ми нећемо одустати од гасификације Републике Српске. Наш примарни задатак је да омогућимо довољне количине гаса и јефтиније цијене овог енергента за наше грађане и домаћу привреду – закључио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести