НОВОСТИ

Којић: Реформисати управљачку структуру Института за нестала лица

30/08/2021

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих Милорад Којић изјавио је да је неопходна реформа управљачке структуре Института за нестала лица БиХ.

 

Милорад Којић

Директор Републичког центра за истраживање рата Милорад Којић

 

Којић је истакао да су застој и селективност у процесу тражења несталих лица, који спроводи тај институт, постали фрустрирајући за породице несталих, али и представнике институција Републике Српске.

„Инсистирамо на реформи управљачке структуре Института за нестала лица. Међутим, никада нисмо добили одговор Међународне комисије за нестала лица на наш захтјев да се реформом управљачке структуре Института убрза процес тражења несталих, рекао је Којић Срни.

Он је додао да постаје очигледно да су процеси, у које су укључени међународни представници, искључиво у интересу бошњачке пропаганде, а не у служби права и једнакости.

„И из Инцковог наметања закона јасно је да није хтио наметнути прописе и одлуке којима би била забрањена селективност у процесу тражења несталих лица, а на штету српског народа”, нагласио је Којић.

Он је навео да Институт за нестала лица БиХ жели успоставити базу података о несталим лицима која неће бити заснована на чињеницама.

„У оваквим односима немамо наду да ће бити убрзан процес тражења несталих лица српске националности. Један од примјера јесте да су представници Републике Српске, својевремено, дали податке о локацијама на подручју Сребренице, тражећи од Бошњака да дају податке за подручје Озрена што, нажалост, никада није испоштовано”, рекао је Којић.

Република Српска потражује 1.652 нестала лица, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

На Озрену је данас обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Остале Вијести