НОВОСТИ

Ко је Бакир Изетбеговић да држи лекције Србима у Републици Српској?

24/06/2021

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је Срни да обраћање лидера СДА Бакира Изетбеговића на страначком скупу „није ништа ново и ништа друго до дивљање политичког губитника који не успијева да спроведе аманет покојног бабе и БиХ учини исламском државом”.

 Бакир Изетбеговић и Милорад Додик

Лидер СДА Бакир Изетбеговић и Предсједник СНСД-а Милорад Додик

„Све што је изговорио на рачун друга два народа и њихове политичке представнике у БиХ само су нијансе те тезе која је присутна у његовом обраћању од почетка до краја. Било би пренаивно оцијенити да је тон и квалификације у Изетбеговићевом говору посљедица чињеница да СДА губи утицај у бошњачком тијелу и да на овако радикалан начин жели да их хомогенизује”, рекао је Додик, упитан да прокоментарише Изетбеговићево обраћање на јучерашњој сједници Главног одбора СДА.

Додик је навео да је важно подсјетити на чињеницу да је Бакир Изетбеговић, и када је СДА најбоље стајала, сањао исламску државу умотану у квази грађанске идеје чиме је потврђивао да Срби и Хрвати имају разлога да остану будни док су у оваквој државној заједници, посебно ако Изетбеговић са страначког скупа негира да је БиХ састављена од три народа што у Уставу БиХ јасно пише.

“Што се тиче СНСД-а, чији сам предсједник, могу да кажем да се ми никада нећемо уморити од инсистирања на поштовању изворног Дејтонског споразума и да нећемо повући понуду о преговорима са ФБиХ о будућности БиХ. Преговори јесу завршени у Дејтону, како каже Изетбеговић, али ти преговори су створили БиХ коју не видимо данас, а на коју је Република Српска ставила потпис. Ову БиХ, коју нам подваљује Изетбеговић, нисмо потписали у Дејтону”, истакао је Додик.

Он је поручио да упркос окупацији од Уставног суда и ЦИК-а БиХ коју себи присваја и сам Изетбеговић и упркос разумијевању дијела међународне заједнице за политику плача коју Бошњаци његују од 1996, СНСД неће одустати од борбе за права Републике Српске и српског народа онако како им то према Дејтонског мировном споразуму припада, врло јединствено и одлучно, без разлика међу највишим политичким представницима из СНСД-а.

“Наша тактика није смарање Бошњака и БиХ, како каже Изетбеговић, то је управо оно што СДА ради од 1992. до данас. То су Бошњаци коначно препознали, казнили Изетбеговића који данас своју ретроградну политику према свом народу покушава да припише другима. Дебакл те политике тек ће да услиједи, јер наш народ зна рећи ‘што се грбаво роди, вријеме не исправи'”, рекао је Додик, који је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио и да је Изетбеговићево обраћање обиловало и великом количином лажи које је немогуће демантовати у једној изјави.

„Издвојио бих само неке. Лаж је да ФБиХ живи боље од Републике Српске. Сви показатељи доступни јавности говоре да то није тачно, иако је нпр. сва дипломатска мрежа смјештена само у Сарајеву и по том основу и Сарајево и ФБиХ убиру значајан новац. Такође, НАТО није одржао вјежбу у БиХ, како подмукло подваљује Изетбеговић, вјежбу су имале Војска САД и Оружане снаге БиХ, а сличну вјежбу ће Оружане снаге БиХ на јесен одржати са Војском Србије.

НАТО интеграциони процес није настављен, како опет лажно сугерише Изетбеговић. О путу у НАТО питаће се Република Српска, а ако ко сумња у ово што говорим нека ујутру покуша да донесе одлуку без нас. И коначно, ко је Бакир Изетбеговић да држи лекције не само Србима у Републици Српској већ цијелом српском националном корпусу”, навео је Додик.

Он је истакао да је истина да Изетбеговић воли да се тако јуначи на страначком скупу, али ако то изађе ван просторије у којој он изиграва хероја, то је већ друга ствар.

„Ми као народ нисмо узмицали ни пред Аустроугарима, ни пред нацистима, преживјели смо усташки геноцид, злочине под командом Изетбеговићевог оца. Преживјећемо ми и наџивјети и Изетбеговића млађег и СДА. Нећемо га питати како треба да живимо и како треба да организујемо државу у којој хоћемо да живимо. Ми смо кроз историју показали не само да знамо да се боримо за државу, већ и како да ту државу испунимо квалитетним садржајима од којих многи данас припадају свјетској научној и културној баштини”, истакао је лидер СНСД-а.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести