НОВОСТИ

Ко је Габријел Ескобар?

30/08/2021

Сљедећег мјесеца ће се десити важна дипломатска смјена – изасланик америчког предсједника Џозефа Бајдена за Западни Балкан званично ће бити „ново” лице – умјесто Метју Палмера, палицу за ову функцију преузеће Габријел Ескобар.

 

Габријел Ескобар

Габријел Ескобар

 

Сљедећег мјесеца ће се десити важна дипломатска смјена – изасланик америчког предсједника Џозефа Бајдена за западни Балкан званично ће бити “ново” лице – умјесто Метју Палмера, палицу за ову функцију преузеће Габријел Ескобар.

Изузетан је познавалац Балкана, енергичног приступа, прешао је дугачак пут од Београда у којем је био 2001, па се преко Боливије, Пакистана, Ирака поново задесио у српској престоници.

Метју Палмера смо већ добро упознали, али сада је питање ко је Габријел Ескобар? Да ли му је биографија подједнако живописна као и презиме? Колико зна о Западном Балкану, Србији?

Званична биографија каже: именован је за замјеника шефа мисије у Амбасади САД у Београду у августу 2019. године, а до доласка амбасадора Ентонија Гофрија био је отправник послова.

То му није први боравак у Београду, 2001. је био шеф политичког одјељења одмах након што је амбасада САД поново отворила амбасаду. У бившој Југославији је од 1998, до 2001. био на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, па замјеник шефа дипломатског тима за везу у Подгорици.

 

У сриједу испраћен на нову функцију

 

Прије поновног доласка у Београд био је виши савјетник амбасадора задужен за сектор за економска питања у Америчкој амбасади у Багдаду, Ираку, гдје је током већине мандата био на једној од најважнијих функција – замјеника амбасадора.

Био је и координатор за кубанска питања у Бироу за Западну хемисферу у оквиру Стејт департмента ( 2017. и 2018.) замјеник амбасадора у Америчкој амбасади у Ла Пазу у Боливији ( 2014.-2017.), генерални конзул у Америчком конзулату у Пешавару у Пакистану (2013-2014). и вођа америчког тима за реконструкцију у области Киркука у Ираку (2009-2010.)

Али, како нас интересује оно што се крије између ових редова званичне биографије, разговарали само са представницима дипломатског кора, али и људима који су имали прилике да са њим сарађују. И, сви до једног кажу – ријеч је о човјеку који није ни Трампов, ни Бајденов већ је – професионаланац.

Амбасада САД му је, према информацијама Блица, прије четири дана приредила пригодан испраћај на нову функцију.

– Габријел Ескобар одлично зна прилике у Србији, али и на Западном Балкану. Увијек је био у другом плану, неекспониран у јавности, али суштински је обављао многе послове. Бавио се како економским тако и политичким темама. Каријерни је дипломата – истиче један од саговорника Блица са којим се разговарало.

Шест признања за изузетан допринос

 

Ескобар је у шест наврата добио највише признање Стејт департмента за изузетан допринос и признање Стејт департмента за посебан допринос.

Добитник је награде Стејт департмента за изузетан рад на терену као и награде Министарства одбране која се додјељује цивилима за изузетан допринос војсци.

Говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик, а очекује се, да ће убрзо по преузимању функције кренути на пут и у посјете земље региона.

Његово именовање је, како оцијењују поједини медији, показатељ је једне битне ствари – да се Бијела кућа под командом Бајдена , „одлучила за енергичнију, проактивну улогу на простору Балкана”.

То му неће бити први пут, како прича један од извора из дипломатских кругова, Ескобар је био један од десетак младих дипломата који су послије петооктобарских промјена дошли у Србију и одржавали везе са цивилним друштвом али и људима из свијета политике.

– Тада је у Београд дошло шест седам младих, по рангу младих дипломата, који су комуницирали са људима из цивилног друштва и политичким странкама. Међу њима је био и Ескобар. У међувремену је прошао доста, али важно је рећи да изасланици не креирају политику, већ највиши ешалон Беле куће – напомиње дипломатски извор Блица добро упознат са каријером Ескобара.

Међу важним темама на столу Ескобару ће се наћи и дијалог Београда и Приштине, али саговорници Блица кажу и да је сада питање колико САД желе да се укључе у дијалог.

– САД ће, када изађе из Авганистана, и у октобру из Ирака, да пребаце тежиште интересовања на Азију. Кина је “мајка” свих њихових главобоља, питање је колико ће с бавити Западним Балканом – закључује један од саговорника Блица.

Остале Вијести