НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Крах демократије, слободне мисли, међународне заједнице и БиХ

24/07/2021

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне закон којим се кажњава “негирање геноцида” представља крах демократије и слободне мисли, крах међународне заједнице и коначно крах БиХ, јер једна држава не може функционисати на таквим постулатима, како та функционише.

 

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић

 

Цвијановић је послије састанка са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем рекла медијима из Републике Српске да је дубоко разочарана прије свега лицемјерством међународне заједнице и чињеницом да постоји неки назови протектор, међународни представник који ионако функционише у оквиру БиХ изван свог мандата и не ради оне ствари које треба да ради, а ради оне ствари које не би требало да ради или нису прописане да ради.

Она је указала како чињеница да су бирани многи високи представници изван прописане процедуре, показује да је у питању један велики експеримент који је осмишљен и смишљен управо да би радио све што је неопходно да би се јачала једна агенда која јесте сарајевска, а да би се минимизирало оно што су интереси друга два народа.

„Ми смо гледали много пута до сада колико су острашћени високи представници и мислим да је ово пораз и међународне заједнице и међународног фактора у БиХ, али исто тако пораз и цијеле БиХ – ако морате да доживите да имате високог представника који ће одласком или на самом изласку из свог мандата наметати одређена рјешења“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да је неприхватљиво за Републику Српску да неки неизабрани странац намеће одређене одлуке, доноси законе, мијења законе, санкционише људе, склања демократски изабране људе и мијења устав.

„Све оно што су они радили апсолутно је неприхватљиво, зато што имамо демократски изабране институције које су одговорне својим грађанима, које су дужне да раде свој посао, а сви они који се баве политиком или се промишљају на било који други начин у оквиру своје струке су слободни грађани који имају право да мисле, размишљају, да делегирају сваку тему“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да, осим што је чињеница да високи представник прави од БиХ апсолутно немогућу, несуверену, па готово и непостојећу државу, постоји и чињеница да се људима забрањује да причају о одређеним стварима, говоре или коментаришу.

„Ја нисам препознала нигдје у међународној демократској пракси да постоје такви примјери, нисам препознала нигдје да је то цивилизацијска вриједност да некоме не дозвољавате да делегира или поставља на дневни ред неку тему или се бави неком темом. Али, ево, у БиХ, нажалост, и то су ствари које доживљавамо“, рекла је Цвијановић.

Она је навела да ће услиједити консултације у оквиру политичких партија а да ће Народна скупштина Републике Српске имати своје мишљење о овоме и заузети став.

„Очекујем да ће засједање бити већ наредне седмице. То зависи, с обзиром да је у питању љетња пауза и да су посланици на разним странама, али намјера је да се одржи сједница Народне скупштине“, рекла је Цвијановић.

Она је поручила да је сада важно чувати Републику Српску и њене институције.

„Оно што је важно јесте да ми будемо упорно окренути према Републици Српској и да упорно водимо рачуна о Републици Српској, да упорно чувамо наше институције и развијамо оно што јесте демократија и да гледамо сваки могући начин да се заштитимо у оквиру такве БиХ, гдје сте видјели мјесецима пријетње, кукњаве, позивања бошњачког фактора према Инцку да мора нешто да уради, некога да санкционише да мора да донесе или наметне неки закон“, рекла је Цвијановић.

Она је истакла да се поставља питање каква је то држава у којој се призива неизабрани странац да доноси оно што су обавезе демократски изабраних институција, а то је да доноси или мијења закон кроз прописану процедуру.

„Према томе, крах и демократије и слободне мисли, крах међународне заједнице и коначно крах БиХ, јер једна држава не може функционисати на таквим постулатима, како та функционише“, закључила је Цвијановић.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести