НОВОСТИ

Кристофер Хил нови амерички амбасадор у Београду

15/10/2021

Предсједник САД Џозеф Бајден номиновао је дипломату Кристофера Хила за новог америчког амбасадора у Србији, објављено је на сајту Бијеле куће.

Кристофер Хил

Хил је домаћој јавности познат као специјални изасланик САД за Косово у дипломатским покушајима који су окончани преговорима у Рамбујеу.

Био је и члан преговарачког тима чији су напори довели до Дејтонског мировног споразума, чиме је окончан сукоб у БиХ, наводи се на сајту Бијеле куће.

У биографији Хила наводи се да је каријерни дипломата, члан службе спољних послова. Професор је на Универзитету Колумбија на катедри за међународне и јавне послове.

Након повлачења из службе спољних послова 2010. године, Хил је био амбасадор САД у Ираку, Кореји, Пољској и Македонији, помоћник државног секретара за питања источне Азије и Пацифика и шеф америчке делегације у преговорима о Северној Кореји.

Десет година је био декан школе за интернационалне студије Џозеф Кембел, а затим је предавао и на Универзитету у Денверу.

Добитник је бројних признања, укључујући награду Роберт С. Фрејжер за преговоре о миру и награду за изузетну службу државног секретара.

Говори српски, пољски, македонски и француски језик.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести