НОВОСТИ

Линта: Институт за нестала лица БиХ – инструмент у рукама бошњачке политике

31/08/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да Сарајево, Загреб и Приштина не раде ништа да пронађу нестале Србе, истичући да је Институт за нестала лица БиХ инструмент у рукама бошњачке политике.

 

Миодраг Линта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта

 

Линта је у саопштењу поводом Међународног дана несталих указао да је тражење несталих Срба потпуно заустављено у протеклих неколико година, додајући да је јасно да Институт за нестала лица БиХ није испунио очекивања, већ је показао да је ријеч о пристрасној и етнички мотивисаној институцији.

Подсјетивши да је Институт од оснивања 2008. године идентификовао свега 266 српских цивила и да је питање несталих раније рјешавала Република Српска, Линта је поручио да је потребно инсистирати да се спроведе суштинска реформа Института за нестала лица како би се тражење несталих Срба коначно покренуло са мртве тачке.

Он сматра да Хрватска намјерно опструише рјешавање више од 1.700 несталих лица српске националности, јер се на хрватском списку несталих лица налази више Срба него Хрвата.

– У Хрватској постоји 36 познатих гробних мјеста на којима се налазе посмртни остали више од 150 убијених Срба који се не ексхумирају због недостатка политичке воље. У Заводима за судску медицину се налазе посмртни остаци близу 900 ексхумираних тијела, од којих су више од 500 тијела страдалих Срба – објаснио је Линта.

Напомињући да Хрватска осам година одбија да на свој званични списак дода 630 несталих Срба, које је Комисија за нестала лица Владе Србије предала хрватској страни још 2013. године, он је навео да је ријеч о несталим Србима чији су нестанак чланови њихових породице пријавили Црвеном крсту Србије са именима, презименима и другим подацима.

Према његовој оцјени, главни разлог за опструкцију Загреба, Сарајева и Приштине у процесу тражења несталих Срба, праћену прикривањем и негирањем српских жртава, јесте тежња да се не доведе у питање “безочна и апсолутна лаж да су Срби главни кривци за ратове на простору бивше Југославије и да су само они чинили злочине, а да су Хрвати, Муслимани и Албанци били невине жртве такозване великосрпске агресије и водили одбрамбене ратове”.

– Зато је важно да да Србија покрене снажну политичку, правну и дипломатску борбу у међународној заједници за истину о карактеру ратова деведесетих година и масовном страдању српског народа на простору бивше Југославије – сматра Линта.

Он је увјерен да није могуће говорити о помирењу и међусобном повјерењу на простору бивше Југославије све док се не процесуирају бројни злочини над Србима и док се једнако не поштују све жртве без обзира на националну и вјерску припадност.

Остале Вијести