НОВОСТИ

Линта: Покренути дијалог о уништеној имовини Срба у Хрватској и ФБиХ

20/06/2021

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Свјетског дана избјеглица, позвао је Владу Србије да покрене дијалог са Хрватском и БиХ о рјешавању питања уништене и отете имовине, отетих стечених права и бројних других проблема протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ.

 

Миодраг Линта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта

 

Линта је истакао да темељ дијалога мора да буде Анекс „Г” Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права”, у којем “јасно стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним”.

 

Он је напоменуо да је Бечки споразум о сукцесији међудржавни споразум који је ратификован у парламентима земаља насљедница бивше Југославије и према Уставу Хрватске, БиХ и међународном праву има јачу правну снагу од домаћих закона, саопштио је Савез Срба из региона.

 

Линта је навео да од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији јуна 2004. године Хрватска систематски опструише и блокира спровођење Анекса „Г” „Приватна својина и стечена права” и Анекса „Е” „Пензије”.

 

„Теме дијалога треба да буду и рјешавање питања несталих Срба и припадника ЈНА, некажњавање ратних злочина над Србима, хапшења Срба на основу потјерница и суђења оптуженим Србима пред етнички мотивисаним правосуђем правосуђем у Загребу и Сарајеву, у највећој мјери на основу лажних доказа и лажних изјава свједока сарадника”, истакао је Линта.

 

Он је додао да је за те проблеме потребно основати канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима, меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије, као и да Тужилаштво за ратне злочине Србије почне да процесуира одговорне за злочине над Србима.

 

Линта је позвао Владу Србије да ријеши стамбено питање свих прогнаних лица који су 26 и више година подстанари или живе у нељудским условима.

 

Он је подсјетио да је још 2012. године покренут Регионални стамбени програм чије је циљ био да се до 2017. године обезбиједе трајна стамбена рјешења за све прогнаничке породице на различите начине – откупом сеоских кућа, откупом станова под повољним условима, куповином монтажних кућа и добијањем грађевинског материјала за градњу или завршетак кућа.

 

„Нажалост, Регионални стамбени програм у Србији се спроводи веома споро. До краја 2021. године биће стамбено ријешено свега око 7.500 породица”, навео је Линта.

 

Он је додао да се процјењује да има више од 12.000 прогнаничких породица које још нису ријешиле своје стамбено питање.

 

„Због тога је важно да Влада настави са реализацијом Регионалног стамбеног програма док се не ријеши кључно питање интеграције. Такође, све прогнаничке породице које су добиле станове кроз различите програме треба да добију право откупа својих станова и то под повољним условима јер изграђени средствима међународних организација”, нагласио је Линта.

 

Свјетски дан избјеглица обиљежава се сваке године 20. јуна. Установљен је децембра 2000. године одлуком Генералне скупштине УУ, а обиљежава се од 2001. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести